Kijk & Luister

Slimme Steden

Technologiebedrijven schetsen een aanlokkelijke toekomstvisie voor het toenemende aantal stadsbewoners. Een goed georganiseerd leven in zogenaamde smart cities waar bewoners en apparaten zijn aangesloten op The Internet of Things en alles en iedereen met elkaar verbonden is. Maar welke prijs betaalt de burger voor deze ambitieuze technologische droom?

Het concept van de slimme stad is ontstaan vanuit de techindustrie. Steden zijn de motor van economische ontwikkeling en in combinatie met de technologische revolutie heeft de slimme stad zich ontwikkeld tot een groeimarkt met een miljardenomzet. De techbedrijven verkopen efficiëntie en veiligheid voor de inwoners. Maar dat wordt bereikt door surveillance en het implementeren van gesloten systemen, waardoor inwoners hun invloed op het leven in de stad verliezen.

met onder anderen: Anthony Townsend (auteur Smart Cities: Big Data, Civic Hackers, and the Quest for A New Utopia en onderzoeker aan New York University), Eric Woods (research director Navigant Smart Cities), Vivian Balakrishnan (minister Smart Nation Initiative Singapore), Rob van Gijzel (burgemeester van Eindhoven), Mara Balestrini (Human Computer Interaction expert en technology strategist Barcelona) en Aral Balkan (expert ethisch design, democratie en burgerlijke vrijheden).

De uitzending is online te bekijken.