Kijk & Luister

Powerless

Powerless, zowel in macht als in stroomvoorziening. Intrigerende documentaire over de strijd tussen corporate energiemaatschappijen en de bewoners van de arme Indiase stad Kanpur. Donderdag op NPO2.

powerless

Boven de straten van Kanpur, een stad in India met drie miljoen inwoners, hangt een ingewikkelde wirwar van stroomkabels. Met zowel legale als illegale exemplaren. Het energiebedrijf komt nooit opdagen in Kanpur en daarom hebben de bewoners hun eigen mannetjes voor het kabelwerk. Een van die mannen is Loha Singh. Hij is een echte “katiyabaaz”, een Indiase Robin Hood van de elektriciteit. ‘Dankzij hem kunnen onze winkels open blijven,’ zegt de eigenaar van een naaiatelier. Regisseurs Fahad Mustafa en Deepti Kakkar volgden Loha Singh meer dan twee jaar lang terwijl hij elektriciteitspalen beklom en draden met elkaar verbond, terwijl er stroom op stond natuurlijk.

De film Katiyabaaz, in het Engels vertaald als Powerless, laat zien dat de winkeliers afhankelijk zijn van diensten van een katiyabaaz’s als Loha Singh. Een stroomuitval van zestien uur of langer is geen uitzondering. We zien ook een nieuwe regeringsambtenaar bij energiebedrijf Kesco met ambitieuze plannen. Ze begint een oorlog tegen het illegale aftappen van stroom en probeert het systeem te veranderen door het uitvoeren van overvallen op plekken waar stroom wordt afgetapt. De elektriciteitsvoorziening wordt deel van een politieke campagne, maar het is vraag of dat tot verandering zal leiden. Populistische politici beloven maar al te graag gratis stroom, hoe onrealistisch dat ook is.

Donderdag 25 augustus
23.45 uur
NPO2