Nieuws

Stacked Dutch – Archiprix 2016

Stacked Dutch is het resultaat van het afstudeeronderzoek van Patrick van Dodewaard naar de Nederlandse identiteit en de esthetiek van duurzaamheid. Het resultaat: een voorstel voor een nieuwe Nederlandse ambassade in Oslo (Noorwegen).

Een nieuw ontworpen Nederlandse ambassade in het centrum van Oslo geeft een indruk hoe een ambassade kan samenwerken met commerciële bedrijven om in de toekomst relevant te blijven en de stijgende kosten te drukken. Door Noorse en Nederlandse startups te hosten gaat de ambassade werken als een soort katalysator tussen beiden economieën. Dit project bewijst zijn duurzame karakter door de toepassing van een compleet houten draagstructuur met een flexibele vloerstructuur.

3D doorsnede kantoor ‘hofje’

Wanneer een beveiligd instituut als de ambassade een gebouw gaat delen met semi-openbare commerciële partijen ontstaan er beveiligingsproblemen. Deze problemen worden in Stacked Dutch opgevangen door een typisch Nederlandse vinding, het hofje. Het traditionele Nederlandse hofje vormt al meer dan 400 jaar een rustige oase in de stad waar bewoners gezamenlijk een binnentuin beheren. De eigenschappen van deze typische hofjes zijn in Stacked Dutch vertaald naar een kantoorconcept waarbij kleine clusters met bedrijfjes zijn georiënteerd rondom een gezamenlijke binnenruimte.

Het stedelijke systeem van hofjes en straten is verschaald naar gebouwniveau en verticaal georiënteerd. Hierdoor ontstaat een ruimtelijke compositie waarbij openbare en private gebieden door elkaar vloeien zonder dat er opzichtige veiligheidsmaatregelen voor de verschillende gebouwdelen nodig zijn. De hofjes bieden plaats aan maximaal 40 gebruikers waardoor de kantoorhofjes de samenwerking tussen de startups zal vereenvoudigen. Door het geringe aantal gebruikers wordt een zekere anonimiteit echter vermeden. De ambassade unit is een apart volume in het midden van het gebouw met gepaste beveiligingsmaatregelen.

constructief systeem van gestapelde houten vakwerken

Het gebouw is hoofdzakelijk in hout ontworpen. Het bestaat uit een compositie van gestapelde houten vakwerken, een duurzaam systeem dat sterkte, stabiliteit en een zekere flexibiliteit introduceert in het ontwerp. Hout wordt beschouwd als een traditioneel materiaal, maar is tegelijkertijd een zeer innovatief materiaal in de huidige bouwwereld. Deze dualiteit past perfect bij de ambities die de ambassade heeft, innovatie tonen maar tradities niet vergeten. De vakwerken bevinden zich achter de veelal translucente gevel en zijn daardoor niet opdringerig. Wanneer de avond valt zullen de vakwerken echter goed zichtbaar zijn en de uitstraling van het gebouw totaal veranderen.
Stacked Dutch geeft nieuwe inzichten over hoe een Nederlandse ambassade kan functioneren met daarbij de Nederlandse Identiteit en duurzaamheid als speerpunten voor het ontwerp.

kantoor interieur > graduation thesis > graduation thesis Structural Design > meer afbeeldingen