Nieuws

Leuk (klein) project: Nina’s Treehouse

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox: Nina’s Treehouse, een hermitage midden in de Rotterdamse haven, ontworpen en gebouwd door de deelnemers aan de Camposaz workshop Rotterdam.

foto Sebastian Apostol

Wat
Men heeft behoefte aan individuele idyllische plekken buiten de drukke wereld. Over-informatie, social media en hoge werkdruk frustreren mensen in hun zoektocht naar een persoonlijk evenwicht. Als uitlaatklep doen we daarom aan meditatie en yoga, trainen mindfullness en bouwen grote mensen hutten in hun tuinen. Het is duidelijk; we zitten vol, we hebben rustplekken nodig om ons ‘op te laden’ en onszelf tijdelijk los te koppelen van het tempo van ons dagelijkse bestaan. Op het groene Quarantaineterrein, omringd door de Rotterdamse haven, is deze behoefte verbeeld in een expositie In Quarantaine, hedendaagse hermitages. Op het terrein staan 24 ontwerpen van eigentijdse kluizenaarsplekken. De hermitage genaamd ‘Nina’s Treehouse’ is onderdeel van deze expositie. Het paviljoen dient als een rust- en uitzichtspunt over de Maas en de Rotterdamse haven.

Waar
Nina’s Treehouse  staat op het terrein van de voormalige Quarantaine-inrichting bij Heijplaat, Quarantaineweg 1 D 4, Rotterdam.

foto Sebastian Apostol

Waarom
Nina’s Treehouse  is ontwikkeld tijdens een Camposaz workshop. Camposaz is opgericht in 2013 door twee Italiaanse culturele organisaties. Het doel: de interactie tussen verschillende architectonische disciplines en beoefenaars te bevoorderen. Een Camposaz  workshop staat open voor jonge architecten, ontwerpers en timmerlieden. Tijdens de workshop worden 1:1 installaties die gericht zijn op het accentueren van de omgeving, ontworpen én fysiek gebouwd. Een team wordt gevormd door 12 deelnemers onder leiding van architecten en lokale timmerlieden die het bouwproces ondersteunen. Tijdens de workshop lopen het bouwen en ontwerpen parallel. Hiermee wordt een hiaat tussen ontwerpen en het daadwerkelijke uitvoeren gedicht, én krijgen de deelnemers meer inzicht in het bouwproces en ervaring met bouwmethodes.

foto Sebastian Apostol

Wanneer
Nina’s treehouse is ontworpen en gebouwd in slechts tien dagen. De workshop vond plaats in juli 2016. De expositie is nog te bezoeken tot en met 4 september.  Daarna zullen de hermitages verdwijnen. Nina’s treehouse zal echter blijven staan als uitkijkpunt en rustplaats voor bezoekers van het Quarantaineterrein.

Bijzonderheden
Het concept van Nina’s Treehouse focust zich op een meervoudige beleving van de natuurlijke omgeving. Op de driehoek in het middelpunt van de constructie komen drie thema’s samen; aarde, bos en lucht. Elk van de armen van de driehoek heeft zijn eigen thema, die men tijdens de klim naar boven ervaart.  Subtiel geïntegreerde elementen zoals een schommel, een ligbank of de omlijsting van een uitzicht zorgen voor een moment van rust en geven vorm aan de drie thema’s. Het letterlijke hoogtepunt in ervaring biedt het laatste platform, waar men uitkijkt over de Maas en de Rotterdamse haven.

foto: Sebastian Apostol

Deelnemers Camposaz workshop: Davide Tagliabue, Eva Seijas, Jonian Silaj, Manon Stadler, Maria Giovanna Sabatino, Nolan Golgert, Paul Schrijen, Peter Lee, Veronica Sereda, Violette Baudet, Emir Zupljanin
Team Camposaz: Andrea Simon, Giovanni Wegher, Daniele Cappelletti, Tatiana Levitskaya, Mariella Gentile, Oliver Savorani, Margherita Vitale.
Organisatie Rotterdam: Sjors de Graaf, Tessa Bloembergen, Louike Duran en Maarten van Gent (Stichting Kunsteiland)
Samenwerking met: Rothoblaas (ijzerwaren), Gabriel Lenghel (timmerman), Sebastian Apostol (architect/architectuurfotograaf), Ivo Verboon (architect CHNL architecten), Bas Gremmen (docent TU Delft).