Nieuws

Open huis bij Van Eycks Burgerweeshuis

screenshot Google search

Aankomend weekend (10 en 11 september) is het weer Open Monumentendag. Dit biedt een uitgelezen kans om het Amsterdamse burgerweeshuis (1960) van Aldo van Eyck niet alleen van buiten te bekijken, maar ook van binnen te ervaren.

Om Van Eycks burgerweeshuis volledig te kunnen waarderen, is de onderstaande film, gemaakt door vier studenten, zeer aan te raden. De achttien minuten durende film geeft zowel een introductie op de ontwerpfilosofie van Van Eyck, als een uitgebreide analyse van het gebouw.
Van Eyck over de opzet van het gebouw: ‘As for this home for children the idea was to persuade it to become both a house and a city, a city-like house and a house-like city.’ Vanaf 6:09 wordt aangetoond waarom het weeshuis een stad voorstelt, en vanaf 11:54 waarom de individuele koepels een huis moeten voorstellen.

Een waardevolle aanvulling op de bovenstaande film is natuurlijk een toelichting van de architect zelf. Van Eyck overleed in 1999 op tachtigjarige leeftijd, dus een rondleiding van de architect zelf zit er niet meer in. Gelukkig zijn er op het internet nog wel een aantal opnamen te vinden waarop Van Eyck het over zijn eigen ontwerpen heeft. Een voorbeeld hiervan is een opgenomen college uit het SCI-Arc Media Archive. Van 16:29 tot 20:15 spreekt Van Eyck op zijn karakteristieke manier over het weeshuis: “You see here a symmetrical kitchen, all the elements are symmetrical. The symmetry here offers a solution for a family of forms, all the forms concerning the kitchen, the cupboard, the sink, they all belong to each other and are asymmetrically placed in a symmetrical order.”

> college Aldo van Eyck (1985?)

screenshot Google search

Om er een Eyckeriaanse dag van te maken, kunnen er ook nog een aantal door hem ontworpen speeltuinen worden bezocht. Onlangs publiceerden Anna van Lingen en Denisa Kollarová een klein boekje getiteld Aldo van Eyck Seventeen Playgrounds waarin ze zeventien speeltuinen binnen de ring van Amsterdam analyseerden, en dat een handig kaartje bevat.