Kijk & Luister

W.H. Gispen

Gispen catalogus, z.d. – collectie Het Nieuwe Instituut

De naam Gispen bepaalt tot vandaag ons beeld van het interieur van het Nieuwe Bouwen en is synoniem voor de moderniteit in Nederland. Als ontwerper is Gispen (1890-1981) buitengewoon succesvol. Zijn moderne en functionele lampen, stoelen en bureaus slaan aan in het vooroorlogse Nederland. De beroemde stalen buismeubels worden klassiekers. Deze documentaire bekijkt zijn onstuimige werk- en privéleven. In de jaren ’90 beleeft een aantal van zijn bekendste ontwerpen een opmerkelijke revival. Ze worden weer in productie genomen en zijn opnieuw een groot commercieel succes.
Het verhaal over Gispen wordt o.a. verteld door zijn tweede vrouw Riek van de Griend (99 jaar), dochter Antoinette en experts zoals de kunsthistoricus André Koch en antiquair Ad van de Bruinhorst
De documentaire (regie Jeroen Visser) werd voor het eerst op 7 maart 2008 op de tv uitgezonden.

Nu online te bekijken:
http://www.ntr.nl/Het-Uur-van-de-Wolf/6/detail/WH-Gispen-ontwerper—ondernemer/VPWON_1266201#content

In Huis Sonneveld, de museumwoning van Het Nieuwe Instituut, ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, zijn veel van de lampen en meubels van Gispen te zien.

En voor wie meer wil weten over de auteursrechtenkwestie waar in de documentaire naar gerefereerd wordt, die leest het artikel van Otakar Máčel De merkwaardige geschiedenis van de stoel van Stam.