Kijk & Luister

Klimaatweek op TV

Klimaatweek bij 2DOC en daarom zijn er drie boeiende klimaatdocumentaires te zien: te land, ter zee en in de lucht. Kijkwaarschuwing; niet teveel tandenknarsen.

klimaatontkenners

Klimaatontkenners

“Het klimaat verandert niet door Co2-uitstaat en al helemaal niet door menselijk handelen. De wereld koelt juist af. Global warming is een sprookje van de linkse kerk. Er is te weinig Co2 in de lucht, niet te veel.”  In Amerika maken denktanks er een dagtaak van om de wereld hiervan te overtuigen. Gideon Levy reist af naar de US om dit met eigen ogen te ervaren. In Klimaatontkenners krijgt programmamaker Gideon Levy een stoomcursus klimaatontkenning.

Maandag 10 oktober 21.00 NPO2

seablind

Seablind
Negentig procent van wat we kopen komt aan per schip. En dat terwijl de scheepvaart een van de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld is. Bernice Notenboom maakte de documentaire Sea Blind nadat ze op een skireis geconfronteerd werd met de verwoestende invloed van roet die schepen uitstoten. Roet is een sterk broeikasgas en houdt uv-straling vast waardoor de aarde opwarmt. Bovendien smelt ijs als er roet op belandt. Door het smelten van de ijskappen zijn er nieuwe, kortere vaarroutes ontstaan voor de scheepvaart. Dat is voordeliger – acht dagen minder reizen kan al zo’n 90.000 euro per trip besparen – maar niet voor het ijs.

Woensdag 12 oktober 23.00 uur NPO2

 

De man die de wereld wilde veranderen
Kunstenaar en visionair Peter Westerveld dacht dat hij dé oplossing had voor klimaatverandering en wilde de wereld daarvan overtuigen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Vorig jaar overleed hij, maar zijn idee voor een groene en klimaatbestendige wereld leeft voort in de documentaire ‘The man who wanted to change the world’. Een systeem dat verwoestijnd land in Kenia op natuurlijke wijze van voldoende water zou voorzien. Dat had Westerveld met zijn project de ‘Hydrological Corridor’ voor ogen. Vergroening op strategische plekken in een strook van 20.000 vierkante kilometer tussen Afrika’s hoogste berg de Kilimanjaro en de oceaan zou ervoor moeten zorgen dat water weer gelijkmatiger beschikbaar wordt voor natuur, wildreservaten en boeren. De laatste 15 jaar van zijn leven besteedde Westerveld aan zijn enorme ‘kunstwerk’, dat in zijn ogen de wereld moest gaan veranderen. Reden genoeg voor documentairemaker Mariëtte Faber om het vast te leggen op camera.

Donderdag 13 oktober 23.00 uur NPO2