Nieuws

Vijf locaties in Amsterdam voor 14e editie ideeënprijsvraag Europan

Eind 2015, begin 2016 was er veel gedoe over wie Europan Nederland mocht voortzetten nadat bekend werd dat het toenmalig bestuur de stichting ging opheffen: Europlan of ‘De kinderen van Europan’. Het werden de kinderen.
En na gedoe over de financiën nadat het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie (wederom) geen subsidie wenste te verlenen*, is het de initiatiefnemers van het nieuwe Europan NL toch gelukt om Nederlandse locaties aan te dragen voor de 14e editie van Europan. Maar liefst vijf locaties in Amsterdam – variërend van schoolterrein tot stationsplein – zijn de plaats van handeling.

Het thema van Europan 14 is Productive Cities. De huidige generatie ruimtelijk ontwerpers wordt uitgedaagd om alternatieve modellen voor stedelijke ontwikkeling te vinden, die de productieve capaciteit van mensen en ruimte letterlijk verdienstelijk maken. In totaal doen vijftien Europese landen met uiteenlopende locaties mee aan de prijsvraag. De lancering van Europan 14 zal in februari 2017 zijn. Daarna kunnen architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten onder de 40 jaar tot eind juni 2017 een plan inzenden voor een Europan-locatie naar keuze. De winnaars worden per land door een externe jury gekozen en in december 2017 bekend gemaakt.

De locaties en de opgaven voor Europan worden bij aanvang van de prijsvraag bekend gemaakt via de website van Europan NL en Europan Europe.
De stichting Europan NL is een collectief van oud-Europanwinnaars, bestaande uit Helena Casanova (Casanova + Hernandez Architecten), André Kempe (Atelier Kempe Thill), Madir Shah (URBANOFFICE Architects), Olof van de Wal (Leef de Stad) en Jonathan Woodroffe (S333 Architecture + Urbanism).