Kijk & Luister

De IDFA-tips: van Jane tot Rem

Dit jaar is er een bijzonder rijke oogst aan stadsdocumentaires tijdens het IDFA, documentaire festival in Amsterdam (16-27 november). Hieronder volgt de top tien van Wies (Urban TV Guide) van Jane tot Rem.

Poster voor de film ‘Citizen Jane, battle for the city’

Citizen Jane, battle for the city.
Inmiddels al de vierde documentaire over Jane Jacobs, de alom geadoreerde Canadese stadsactiviste. Regisseur Matt Tyrnauer zou er wel wat nieuws van kunnen maken, eerder maakte hij een documentaire over Valentino.

2 Invention
Een andere Canadees: Mark Lewis maakt in zijn fotografisch en filmisch werk esthetische beelden van de stad en modernistische gebouwen, vaak vanuit bijzondere standpunten. Zijn film is een compilatie van zijn werk en een ode aan stadssymfonieën.

Still uit de film ‘Dream Empire’

3 Dream Empire
Een korte versie was al te zien op AFFR in 2015 (toen nog China Dreamland geheten), maar nu is de lange versie in première. Het gaat over de extreme inspanningen van makelaars in China om hun projecten aan de man te brengen. 

House for Sale
Zo verkopen ze huizen in Cuba. Nu in de socialistische staat van Castro het verbod op koop en verkoop van huizen na ruim vijftig jaar is opgeheven, ontwikkelen Cubanen allerlei verkooptechnieken om hun huis aan de man te brengen. Dit is één van de vele boeiende korte films die te zien zijn op het IDFA.

 

Still uit de film: ‘What we have made’

5  What we have made
Mannen op een bouwplaats. Een film van de Franse Fanny Tondre, die de vele verschillende bouwvakkers portretteert in zwart-wit. Zo zien we ze graag.

South to North Cine-Concert
Het South-North Water Transfer Project is een Chinees megaproject dat jaarlijks tweehonderd miljard liter water moet gaan omleiden van het zuiden van China naar de industriegebieden in het noorden. Een controversieel project. Antoine Boutet maakte een meditatieve, surrealistische film over het veranderend landschap.

The Opposition
De overlevingsstrijd van een zelfvoorzienende gemeenschap in Papoea Nieuw Guinea tegen de ontwikkeling van een luxe-resort.

Priorat
Als tegenhanger van The Opposition zou je ook naar Priorat moeten kijken. Hier maken vijf idealisten de arme en achtergestelde Catalaanse regio Priorat tot een van de beste wijnstreken ter wereld. 

Still uit ‘The Road Movie’

The Road Movie
Dit moet een spectaculaire film zijn: de Russische weg gefilmd vanuit verschillende dashboardcamera’s. Angstaanjagend en absurd.

10 Rem
Als je het echt niet meer weet kun je natuurlijk naar de langverwachte documentaire over Rem Koolhaas kijken, gemaakt door zijn zoon Tomas. Naar verluidt niet de beste biografische film over de meester, maar dat weerhoudt de fan natuurlijk niet.

Still uit de film ‘Rem’