Op TV: Tuinen van verwondering

Kijk & Luister —

gibbs farm

Gibbs Farm in Nieuw Zeeland, met het kunstwerk Horizons van Neil Dawson

Nieuwe zesdelige serie over bijzondere landgoederen met kunst over heel de wereld.

Na twee jaar voorbereiden kan Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en De Hermitage in Amsterdam een droom verwezenlijken: de kijker meenemen naar de mooiste beeldentuinen ter wereld. Die bevinden zich in Zuid-Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Daar hebben vermogende particulieren gedurende tientallen jaren kunst en natuur samengebracht in een duizelingwekkende combinatie. Ernst Veen bezoekt de tuinen en hoort van de eigenaren, of hun nazaten, de verhalen achter de kunstwerken.

Donderdagavond om 21.15 uur op NPO2 (na afloop is de link naar de uitzending beschikbaar)

Inhotim in Brazilië

3 november 2016: Gibbs Farm, Nieuw-Zeeland
Op het zomerlandgoed van Alan Gibbs op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland lopen zebra’s, giraffen, buffels en struisvogels vrij rond tussen de kunstwerken. “They are chosen for their looks”, aldus Gibbs. Herbekijk deze uitzending hier.

10 november 2016: Collezione Gori, Italië
Giuliano Gori verfraaide zijn olijfgaard met werk van toonaangevende kunstenaars, die hun werken aanpasten aan het landschap. Een omgevallen boom naast een kunstwerk mocht blijven liggen. Herbekijk deze uitzending hier.

17 november 2016: Storm King, Verenigde Staten
100 kilometer boven New York ligt een beeldentuin, waarin de kunstwerken groter zijn dan de toeschouwer ooit voor mogelijk houdt. Ernst Veen gaat op zoek naar het grootste kunstwerk: het heelal in een weiland. Herbekijk deze uitzending hier.

24 november 2016: Château La Coste, Zuid-Frankrijk
Op het wijnlandgoed van de Ierse vastgoedmagnaat Paddy McKillen vloeien architectuur, kunst en wijnbouw soepel in elkaar over. Een groep jonge kunstkenners beheert het landgoed voor McKillen, als hij op reis is. Herbekijk deze uitzending hier.

1 december 2016: Inhotim, Brazilië
Een oud mijnbouwgebied is omgetoverd tot een paradijselijke jungle vol kunst. De flamboyante oprichter Bernardo Paz wil dat mensen door kunst en natuur tot rust komen en zich daardoor beter gaan voelen. Herbekijk deze uitzending hier.

8 december 2016: Ekebergparken, Oslo, Noorwegen
Vastgoedmagnaat en mecenas Christiaan Ringnes maakte van een vervallen stadspark een beeldentuin vol opzienbarende kunst. Ernst Veen ontmoet de vrouwen die het park beheren en brengt met een van hen de nacht door in een hallucinerend kunstwerk.