Kijk & Luister

Trumped again?

Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Welke gevolgen zou dit kunnen hebben voor onze ruimtelijke omgeving? De documentaire ‘You’ve been Trumped’ laat een ontwikkeling zien die zich hopelijk nooit op grote schaal zal voltrekken.

Screenshot van de documentaire You’ve been Trumped

Waarschijnlijk deed heel politiekvolgend Nederland vanochtend hetzelfde als ik: na het wakker worden gelijk de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op je telefoon checken. Wat er daarna gebeurde is natuurlijk afhankelijk van het soort huishouden waarin je leeft, maar bij mij resulteerde het in chagrijnig over de gang sjokken op zoek naar iemand die mijn verontwaardiging deelde. Trump heeft zowaar mijn huisgenoten in het studentenhuis op tijd uit bed gekregen en een hoe-gaan-we-nu-verder discussie uitgelokt om 7 uur ‘s ochtends.

Als we de documentaire ‘You’ve been Trumped’ (2011) moeten geloven staan ons zware tijden te wachten. Onder Trump wint het puur kapitalistische denken en kunnen we ons milieu gedag zwaaien. In deze documentaire van Anthony Baxter koopt Donald Trump in noordoost Schotland een groot ecologisch kwetsbaar kustgebied om er twee golfbanen te bouwen in combinatie met een groot hotel en 1,500 luxe woningen. De biobased trend in de huidige architectuur, waarin biomimetische technieken en biobased materialen worden gebruikt om tot een duurzaam ontwerp te komen dat volledig opgaat in zijn omgeving, lijkt in een wereld met Trump als president van de Verenigde Staten een kansloze toekomst te hebben. ‘You’ve been Trumped’ belicht niet alleen hoe potentiële milieuschade buiten beschouwing wordt gelaten vanwege vermeende voordelen voor de lokale economie, maar ook hoe Trump kan zijn als botte buurman die met bijna alles wegkomt. Je kan alleen maar hopen dat dit soort scenario’s ons op wereldniveau bespaard blijven.