Nieuws

Leuk (klein) project: Open Border

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed e-mail inbox: de installatie Open Border van Atelier ARI.

Wat?
Open Border is een lange muur loodrecht op de natuurlijke schaatsbaan op de Assiniboine Rivier in Winnipeg, Canada. De bijna 4 meter hoge rode barrière overspant de rivier en creëert een sterk visuele grens, van verre zichtbaar in het contrasterende witte sneeuwlandschap. De dubbelwandige muur is bekleed met rode isolerende strips die de wind en kou buiten laat. De binnenwanden creëren een serie aaneengeschakelde ruimtes. Schaatsers en wandelaars kunnen de grens over de gehele lengte passeren. Binnen in de muur bevinden ze zich in een rode wereld die fysiek warmer aanvoelt, een feestelijke plek die uitnodigt om te spelen en samen te komen.

Waar?
De installatie is opgebouwd nabij The Forks op de Red River Mutual Trail. The Forks is het centrum van de zeer geïsoleerde stad, op de plek waar de Red River en de Assiniboine River samenkomen. In de winter kan de temperatuur dalen tot onder de min veertig graden Celsius.

Waarom?
Open Border is onderdeel van de 2017 Warming Huts Competition. Via een open prijsvraag worden een aantal combinaties van architecten en kunstenaars geselecteerd om een ‘opwarmhut’ te bouwen langs de schaatsbaan. Dit jaar worden vijf paviljoens opgebouwd, waaronder de Stack House van Anish Kapoor.

Wanneer?
Het project is eind januari opgeleverd en blijft staan tot de rivieren smelten aan het einde van het voorjaar. De paviljoens worden ieder jaar opnieuw geplaatst of opgebouwd.

Bijzonderheden
De muur speelt in op het huidige politieke klimaat. De bouw van Open Border viel samen met het moment waarop de Amerikaanse president zijn plannen voor de bouw van een muur langs de Mexicaanse grens bevestigd en drastisch de grenzen sluit voor verschillende moslim landen.