Nieuws

ArchiNed Unplugged 01 met Wim Wenders, Sebastião Salgado en Dirk Sijmons

U

Archined Unplugged

Om je wereldbeeld een beetje op te schudden.

Foto Sebastião Salgado – © 2015 – Sony Pictures Classics

Zoals je na het lezen van David Eggers’ The Circle nooit meer onbevangen iets kan liken of posten op Facebook, je na het beluisteren van Beethovens Ode an die Freude blijft geloven in de goedheid van mensen, en je na het zien van Nikolaus Geyrhalters Our Daily Bread weet dat alle moestuintjes ter wereld het voedselprobleem echt niet gaan oplossen, zo zal ArchiNed Unplugged je wereldbeeld misschien niet doen kantelen, maar wel een beetje opschudden.

The Salt of the Earth van Wim Wenders en Juliano Ribeiro Salgado (2014) is de eerste film in de ArchiNed Unplugged-reeks. Een reeks waarin films worden vertoond over grote en urgente ruimtelijke kwesties: verandering van het klimaat, schaarste van grondstoffen, de impact van technologische ontwikkelingen, de implicaties van zelforganisatie, en de ethiek van de ruimte. De films zijn de persoonlijke keuze van bezielde vakgenoten die de film inleiden, ze worden vertoond op een locatie die recht doet aan het onderwerp.

The Salt of the Earth is de keuzefilm van landschapsarchitect Dirk Sijmons. Het is een biopic over de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Salgado is opgeleid en werkzaam als econoom. Op een dag koopt zijn vrouw, die architect is, een fotocamera voor haar werk; het leven van Salgado en zijn gezin zal daarna nooit meer hetzelfde zijn. De indrukwekkende foto’s die Salgado maakte, zijn inmiddels onderdeel geworden van het collectieve geheugen. Indringend in zwart-wit tonen ze waartoe mensen in staat zijn. The Salt of the Earth is adembenemend mooi gefilmd door Wim Wenders en Salgado’s zoon Juliano. Het verhaal is bijna ongeloofwaardig, maar hé het is een documentaire, dus waar gebeurd. The Salt of the Earth zal je wereldbeeld meer dan een beetje doen opschudden.

ArchiNed Unplugged 01
datum: donderdag 28 september 2017
inloop 19.00, programma 19.30 – 22.00
locatie: Boerderij Ackerdijkse Plassen, Rijksstraatweg 125, Delfgauw (tussen Delft en Rotterdam, goed bereikbaar met de fiets en de auto)
film: The Salt of the Earth, Wim Wenders en Juliano Ribeiro Salgado (2014)
taal film: Frans / Portugees, Engels ondertiteld
introductie en nagesprek: Dirk Sijmons
kosten: € 15,- (incl. 1 consumptie)
koop HIER je kaartje