Feature

Leuk (klein) project: Florarium des Alps

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed e-mail inbox: het tijdelijke paviljoen Florarium des Alps van Atelier Ari.

foto Atelier Ari

Wat
Flora:             “Alle planten uit een bepaalde streek of periode”
-arium:          “plek waar dingen worden gehouden”

Het Florarium des Alps is een paviljoen dat de natuurlijke elementen uit de Franse Alpen verzamelt en organiseert. In een glas-in-lood-achtig venster worden bloemen, planten, bladeren, grassen en mossen tentoongesteld als een poëtische collage van het kleurrijke Alpen landschap.
Tijdens een twee weken lange Artist in Residence hebben we verschillende elementen uit de natuur verzameld, gedroogd en geconserveerd door middel van een hittepers. Vervolgens is tussen plexiglas platen een compositie van deze elementen gecreëerd, waardoor een kleurrijk en gevarieerd beeld is ontstaan.
De kegelvormige paviljoen bestaat uit een smalle entree aan één zijde, waarbij het volume taps toeloopt tot een groot venster. Het venster is dusdanig gesitueerd dat het zonlicht naar binnen laat en er een bijzonder schaduweffect ontstaat op de lichte wanden. De geometrische indeling van het venster vormt een sterk contrast met het grillige berglandschap en de organische vormen van de bloemen en planten.

foto Atelier Ari

Waar
Het paviljoen bevindt zich langs een veel bezochte wandelroute nabij het kleine skidorp Crévoux in de Franse Alpen. De route loopt door een groene vallei omhoog langs een waterval, wandelaars keren terug over een bosachtige bergwand.

Wanneer
Het Florarium des Alps is in de zomer van 2017 opgeleverd en ten miste de komende drie jaar in de zomer te bezoeken. In de winter is de route door sneeuwval minder toegankelijk.

Waarom
Het Florarium des Alps is onderdeel van het jaarlijkse festival ‘Parcours des Fees‘. Kunstenaars en architecten uit verschillende landen komen op uitnodiging twee weken bijeen om kunst-installaties langs deze bijzondere wandelroute te bouwen.

Bijzonderheden
Het Paviljoen trekt niet alleen wandelaars, maar lokt een enorme hoeveelheid vlinders en bijen, deze komen er alleen bedrogen van af.

foto Atelier Ari