Kijk & Luister

Kerst-TV-en filmtips

Blade Runner 2049

De kerstdagen zijn voor een beetje filmliefhebber deprimerend donkere dagen. Daarom geeft Wies Sanders filmtips om je door de moeilijke dagen heen te helpen.

Beerput Nederland
De meest spraakmakende documentaire deze maand op TV was Beerput Nederland. Dacht je dat de zaakjes wel op orde waren in aangeharkt Nederland, mooi niet. Dat kleine beetje vertrouwen in overheid en politiek verdwijnt in 89 minuten om voorlopig niet weer te keren. Bedrijven die industrieel afval verwerken blijken met hulp en medeweten van overheden giftig afval te lozen en komen daar al decennia lang mee weg. Een mooie kerstfilm dus om alle zonden te overwegen en volgend jaar nu eindelijk eens je goede voornemens uit te voeren. Of uit frustratie je verfresten op straat pleuren, als dat meer jouw stijl is.

Beerput Nederland

Blade Runner 20149 (bioscoop)
Kerst is misschien meer de tijd van het wegduiken voor die donkere realiteit en je te laven aan de donkere fantasiewereld van Blade Runner 2049. De film draait- ondanks dat nu The Last Jedi de show steelt – gelukkig nog in de bioscopen, dus grijp je kans. De sequel van de Ridley Scott’s cultfilm uit 1982 stelt niet teleur en de sfeer- en architectuurreferenties zijn in de roos. In 1982 bouwde de artdirector een grote mock-up, dus het is aandoenlijk om te zien dat anno 2017 dit wederom is gedaan. Check het filmpje van de making of the mock-ups. En bezoek de film natuurlijk in een fatsoenlijke bioscoop.

Big Time
Meer in voor een rustige avond? Kijk dan naar Big Time over de sterarchitect Bjarke Ingels. Filmmaker Kaspar Astrup Schröder maakte eerder een alleraardigste film My Playground (€4,00) over parkours-renners die onder andere over de Mountain Dwellings van BIG in Kopenhagen klimmen en springen. De vriendschappelijke relatie die toen ontstond tussen filmmaker en architect heeft geresulteerd in deze best wel intieme documentaire. Intiem, omdat je niet verwacht dat een sterarchitect zich kwetsbaar durft te tonen, zowel in zijn bureau-leven als privé-leven. Zijn zelfverzekerdheid is eigenlijk alleen tijdens het schetsen te zien, de rest van zijn leven zal voor velen zeer herkenbaar zijn. Afgezien van de glamourparties dan.

Bjarke Ingels in Big Time

Abandoned
Genoeg reden om ’s nachts op te blijven want Viceland herhaalt in de nacht van draait in de nacht van 23 en 28 december enkele afleveringen van de serie Abandoned. Vergaap je aan Amerikaanse en Canadese verlaten sites zoals een speedway, winkelcentra en scholen, maar ook hele vissersdorpen en Route 66. Let wel op: niet terug te zien, dus ouderwets goed op de tijden letten.

Abandoned – The Mall

Netflix
Netflixen voor architecten. Het kan, maar niet zo heel erg van harte. In de documentaire Minimalism moet je alle bekeerlingen van het kapitalisme (nadat ze flink gecashed hebben) overslaan om enkele prachtige minimalistische woningen te aanschouwen. Je kunt op Netflix makkelijk scrollen, dus maak gebruik van die functie. Bij minuut 7.40 zie je het huis van Joshua dat ik wel kan waarderen. In minuut 14.53 wordt uitgelegd waarom we zoveel ‘stuff’ hebben om vervolgens een erg cute tiny house te tonen. En op 20.10 zie je het ingenieuze schuifhuis ‘Life Edited’, waar je ieder appartement ombouwt tot een tiny house.

Grand Designs is een serie die al aan het 17e seizoen bezig is en ook nog vele spin-offs. Laat je niet door de titel misleiden: het design is over het algemeen slecht. Wat echter wel boeiend is aan de serie zijn de persoonlijke verhalen van eigenaren die meestal voor het eerst (en laatst) met een  bouwproces te maken hebben, en de vele conflicten die dit oplevert. En met al dat geld, bloed, zweet en tranen, levert het nog geen goede architectuur op.

Life Edited, in de documentaire Minimalism