Nieuws

Let it snow, let it snow, let it snow

Omdat we er niet genoeg van kunnen krijgen: let it snow, let it snow, let it snow. Met dit jaar een beeldbijdrage van David Helbich (Belgian Solutions) die ons een blik gunt in het winterse Brussel.

Iedereen een heel voorspoedig 2018 toegewenst!

foto David Helbich

Zoals de traditie het voorschrijft een terugblik. Never a dull moment in 2017: onze correspondenten schreven heel veel steengoede artikelen en columns over tentoonstellingen, gebouwen, boeken, en nog veel meer; een subsidie-aanvraag bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor ons podcast pilot project werd gehonoreerd; de eerste ArchiNed Unplugged vond plaats waarbij The Salt of the Earth (Wim Wenders, 2014) werd getoond op een surreële locatie en werd in- en uitgeleid door Dirk Sijmons; we trokken in bij Post–Office in de Delftsestraat (Rotterdam); de website werd wat aangepast en kreeg een nieuw likje verf; en het team werd vlak voor het einde van het jaar versterkt met een nieuwe redacteur :-)
Maar belangrijker, de goede voornemens: het publiceren van nog meer steengoede artikelen die bijdragen aan het vakdebat, interessante podcasts maken, de tweede ArchiNed Unplugged organiseren, de derde editie van de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek lanceren, én een hele gave kerstspecial maken – we verheugen ons er nu al op.

De aftiteling van editie 2018
ArchiNed wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van onze ArchiNed-leden: .FABRIC, +31ARCHITECTS, 01-10 Architecten bv, 123DV, 19 Het Atelier architecten, 8A Architecten, AAArchitecten bv, AAArchitects, AAS Architecten, ABC Architectuurcentrum, Academie van bouwkunst Amsterdam, Academie van Bouwkunst Rotterdam, AG architecten BNA, AIM Architecture, ANA architecten, Aorta, ARC2 architectuurstudio, ARCAM, Archipel Ontwerpers, Archipunt, Architecten aan de Maas, Architectenbureau De Twee Snoeken, Architectenbureau Hoogeveen bv, architectenbureau Koen van Velsen, Architectenbureau Paul de Ruiter B.V., Architectenbureau Visser en Bouman , Architectenburo MTB, Architektenbureau Roos en Ros bv, Architectenkombinatie, Arconiko Architecten, ArtEZ Academie van Bouwkunst Arnhem, Atelier Kempe Thill, Atelier PRO architekten bv, atelier Rijksbouwmeester, Barcode architects, BDP Khandekar bv, Bedaux de Brouwer Architecten BV, Bekkering Adams Architecten BV, Benthem Crouwel Architekten BV BNA, Berger Barnett Architecten, BFAS Architectuur Stedenbouw, Bierman Henket architecteen, Binnenvorm, BNA, Boparai Associates, Borren Staalenhoef Architecten BV, Braaksma & Roos Architectenbureau, Buiten5, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, Buro Duck, BURO LUBBERS Landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp, buro MA.AN, Buro Ruim, Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, buro3 architecten, Burobeb, C4ID interieurarchitecten, Carve, casanova + hernandez architecten, CBRE B.V., Cepezed, citizenM asset management BV, Cityförster, Civic Architects, Coare Interieurarchitectuur, Common Affairs, Concrete Architectural Associates, Copijn Tuin- & landschapsarchitecten, Cravt Original, Crimson, Croonenburo 5 Maastricht, CULD, Complex Urban Landscape Design Amsterdam, DAAD Architecten b.v., daf-architecten, de Architekten Cie B.V., De Bijenkorf, de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs b.v., De Kort Van Schaik, De Urbanisten, De Zwarte Hond BV, Dedato ontwerpers en architecten, Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw, DELVA Landscape Architects, dmau, Denc Netherlands BV, derksen|windt architecten, Designa Interieur & Architectuur, DGJ Architects & Landscapes, DMV Architecten, doffice, DOK Architecten bv, Dorens Architects, DP6 architectuurstudio, DROM, DTZ Zadelhoff Property Management B.V., DUS, Ebbens architecten, Ector Hoogstad Architecten , EGM architecten bv, ELLBRU, Europan NL, Ex Interiors, Faam Architects, FARO Architecten, Felixx Landscape Architects & Planners, FG stijl, Fokkema & Partners Architecten BV, Froscen | Architectural Research & Design, GAAGA, gemeente Groningen – RO/EZ- directie project ontwikkeling – afdeling ruimtelijke plannen, Gallo projectmanagement, Gemeente Rotterdam, Gemeente Rotterdam, secretariaat Comm. Welstand + Monumenten, Geurst & Schulze architekten BV, Goudappel Coffeng BV, Graziosi Progetti, Greiner Van Goor Huijten Architecten bv, Groosman B.V., Grosfeld Van der Velde architecten, G-star RAW cv, Gueller Gueller architecture urbanism, H+N+S Landschapsarchitecten, Habeon Architecten, HAGUE architects, Hans van Heeswijk architecten, Hanzehogeschool Groningen – Academie van Bouwkunst Groningen, HaskoningDHV Nederland B.V., Henckel & Zahir Architects, Het Nieuwe Instituut, Het Oversticht, Heyligers design+projects, Hilberink Bosch Architecten, Hofman Dujardin Architecten, Hollandse Nieuwe concepts & design, Hoogte Twee – Bureau voor architectuur en stedebouw, Hootsmans architectuurbureau bv, Hosper NL BV, Hospitality Group, humble martens, IMOSS bureau voor stedebouw B.V., Inbo BV, Inside Outside, Interieur+Architectuur by KAMERLINGVANDERBURGH, inTex architecten+adviseurs, Jacobs Nederland BV, JAM*, JCAU BV (voorheen Jo Coenen & Co. Architekten BV), Jeanne Dekkers Architectuur, JHK Architecten, Johan De Wachter Architects, Juurlink [+] Geluk stedenbouw en landschap, Kampman Architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten, KAW architecten en adviseurs 1, KCAP architects & planners, Kentie en Partners Architekten BV, Klunder architecten, Knevel Architecten, kodde architecten bna, Kokon Architectuur & Stedenbouw B.V., KOMPAN BV, Korteknie Stuhlmacher Architecten, korth tielens architecten, KOW Concepts Design & Development B.V., KRFT, Kuiper Compagnons, Bureau voor Ruimt. Ordening en Architectuur b.v., LEVS architecten, LIAG architekten en bouwadviseurs, Linea architecten, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, LOLA landscape architects, Loos van Vliet, LOS Stadomland, M3H, M3V Adviespartners, MAAQ design + build, Maas Architecten b.v., maccreanorlavington architects, Made by Mistake, MARC architects, Marc Koehler Architects , Marge Architecten, MAS architectuur.nl, matthijs de boer stedenbouw bv / mdbs, Maurer United Architects (MUA), MD Landschapsarchitecten, Mecanoo Architekten BV, Mei. Architecten en stedenbouwers, Merk X, MIX architectuur B.V., Molenaar & Co architecten, MONK architecten BNA, MTD Landschapsarchitecten, Mulderblauw Architecten bv, MUST, MVRDV bv, MVSA bv, N Architecten, NAi boekverkopers, Neutelings Riedijk Architecten, Next Architects, nieuwe architecten, NL Urban Solutions, NoRA , NXTLANDSCAPES, O+A, OD205, OdV interieurarchitecten bv, OeverZaaijer architectuur en stedenbouw, Office for Metropolitan Architecture OMA, Oiii Architecten , ommar & rühl, op ten noort blijdenstein bv architecten en ingenieurs, OPL Architecten, OTH Architecten, P.A.M. Teunissen Architectenbureau b.v., Personal Architecture BNA, PKW Architecten- en bouwadviesbureau, Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, Posad, Powerhouse Company, PPHP Pleasant Places Happy People, Professional Experience Programme PEP, QBen, Queeste architecten, Radar Architectuur, Rappange & Partners Architecten b.v., Rau, Refitters B.V., Rietveld Architects New York, Rijnboutt – architectuur, stedenbouw, strategie, Ronald Janssen Architecten, RPHS architecten, Ruimtelab2 Architecten, Scala Architecten, SeARCH BV, Shift architecture urbanism, Slangen + Koenis  Architecten, SMARTLAND, Snitker/Borst architecten, space&matter, Specht Architecten, Spring architecten, Squizzo Architecten BV, Stadgenoot, Stg. Fontys Hogescholen, FZ Team Tilburg, Stichting Air, Stichting Archiprix, Stichting SCHUNCK*, Stijl Architectuur , STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE, Strategie Architecten, Streefkerk architects + consultants, Streetlife, Strootman Landschapsarchitecten, studio akkerhuis, studio Hartzema, Studio Marco Vermeulen, Studioninedots, Studioschaeffer, Superuse Studio, SVP  Architectuur en Stedenbouw bv, Syb van breda & Co, architects, Tangram Architekten, Team V Architectuur , Technische Universiteit Eindhoven, Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, The Spontaneous City International (SPcitI), Thomas Architecten, Tom Valks Architecten bna, Tommy Hilfiger, ToornendPartners, Traanberg Partners architectuur en bouwmanagement, Treurniet Architectuur BV, TU Delft Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Faculteit Bouwkunde, The Berlage, p/a SSC Finance Crediteuren, TWA architecten, UBIKMH, Uitgeverij Duizend & Een, VAN AKEN Concepts Architecture Engineering, Van Egmond Totaal Architectuur, van Hooft Architecten, Van Hoogevest Architecten, Van Manen, Van Schagen architekten, van Veen Architecten, Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten, VenhoevenCS, Venster Architekten, Vera Yanovshtchinsky architecten bv, Versseput architecten, Vlug & Partners, VMX Architects, Vollmer & Partners, VVKH architecten B.V., WAM Architecten, We Love The City, Wessel de Jonge architecten, West 8 urban design & landscape architecture b.v., Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, Wissing BV, wUrck architectuur stedenbouw landschap, WY. (van Wylick) architecten, XML Architecture Research Urbanism, Zecc Architecten, Zes X Zes Visuele Communicatie, ZILT architecten, Zus Public B.V., Zwarts & Jansma Architecten b.v.

Speciale dank aan onze partners: Bouwen met Staal, Wisselingh en Toorens, Archiprix International en Nai Booksellers.
en de adverteerders: het AFFR, de Abe Bonnema Stichting, Artez, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Europan Nl, GEVEL 18, Het Nieuwe Instituut, Jaap Bakema Study Centre, TU Delft – The Future Envelope.

Zonder correspondenten geen ArchiNed
De ArchiNed correspondenten 2018:
Astrid Aarsen, San Dino Archilla, Violette Baudet, Alex van de Beld, JaapJan Berg, Tim de Boer, René  Boer, Gideon Boie, Tijs van den  Boomen, Vincent Debonne, Hans van  Dijk, Willemien van Duijn, Lotte Haagsma, Harry den Hartog, Pieter Hoexum, Paoletta Holst, Fransje Hooijmeijer, Jasper  Hugtenburg, Hans Ibelings, Joep Janssen, Joks Janssen, Hans Jungerius, Marcel Lubbe, Bas Kegge, Catherine  Koekoek, Elmar Koers, Vincent Kompier, Gerrit  Kramer, Jerryt Krombeen, Willemijn Lovers, Otakar Macel, Walter Manshanden, Jeroen Mensink, Ania Molenda, Behrang Mouvafi, Minke Mulder, Brigitte O’Regan, Jarrik Ouburg, Claire Oude Aarninkhof, Ankie Petersen, Andrea Prins, Tim Prins, Elsbeth Ronner, Renzo Sgolacchia, Ive Stevenheydens, Hans Teerds, Maartje ter Veen, Xander Vermeulen Windsant, Ton Verstegen, Janny Vinken, Jeroen Visschers, Eric Vreedenburgh, Joost Zonneveld.

En niet te vergeten chef radio, tv en film: Wies Sanders, vliegende keep: Lotte Haagsma, rots in de branding: Sandra Mellaart, de vertaler: Billy Nolan, en de onmisbare mannen op de achtergrond van de Pony Design Club

Tot in het nieuwe jaar. Liefs van het ArchiNed team en het ArchiNed bestuur
Anne, Dirk, Han, Marina, Marien, Paoletta en Peter