Nieuws —

Drawing on spatial and social experience – Archiprix 2017

Moniek Kamphuis

Moniek Kamphuis ontwierp een huisvestingsproject voor de architectuuropleiding in Mendrisio, Zwitserland. Uitgaande van de ruimtelijke en sociale ervaring van de mens onderzocht zij de menselijke perceptie van architectuur en formuleerde de principes die hierop van invloed zijn.

De entreegevel maakt een welkomstgebaar

In een tijd waar drones en 3D printers verschillende taken overnemen van de mens, kan de architect zijn waarde benadrukken door empathisch te ontwerpen. Uitgaande van de ruimtelijke en sociale ervaring van de mens onderzoekt dit project de menselijke perceptie van architectuur en formuleert het principes die hierop van invloed zijn.

De buitenruimte is geïnterpreteerd als een kamer. Het gebouw functioneert als een instrument dat vormgeeft aan de buitenruimte. Het nieuwe gebouw is nauwkeurig geplaatst om samen met de omliggende gebouwen een fijne verblijfsplek tussen de gebouwen te creëren. De centrale as van het gebouw is ontworpen als een publieke straat en ligt op de hoofdas van de universiteitscampus. Deze binnenstraat loopt over de volledige hoogte van het gebouw en verbindt de diverse ruimten in het gebouw. Door haar asymmetrische plaatsing ontstaat een verscheidenheid aan ruimten achter haar wanden.

Gebouw in zijn context, het ensemble vormt een ruimte in het hart van de compositie.

De wandenelementen, zowel de gevels als de binnenwanden, worden gezien als ruimtelijke elementen die communiceren met de gebruiker. De binnenwanden zijn geïnterpreteerd als solide massa. Twee massieve wanden omlijsten de interne straat. Door het uithollen van deze wanden ontstaan intieme plekken voor incidentele ontmoetingen of korte ontvluchtingen. De gevels zijn een krachtig overgangselement. Alie gevels zijn anders en reflecteren de functie van de achterliggende ruimte. Verschillen in het reliëf zorgen ervoor dat de gebruiker zich goed kan oriënteren.

De binnenruimte speelt met voorspelling en verwachting. Uithollingen in de wanden van de straat creëren momenten van spanning. De excavaties zijn op specifieke plaatsen verkleind om een bewust moment van het ‘door de wand gaan’ te creëren.

Binnenstraat op de hoofdas van de campus

Het licht, de materialen en de details versterken de ruimtelijke en sociale gebaren. De wanden die de straat omlijsten laten het licht binnentreden op gewenste plekken. Dit resulteert in indirect en heterogeen licht in de openbare weg. Het licht markeert specifieke plekken en vormt de verticale verbinding tussen verschillende ontmoetingsruimten.

Maquette binnenwanden

Interactie is van groot belang in het creatieve leerproces. De sociale binnenstraat is een product van het volk. Het is een ontmoetingsplek die mogelijkheden biedt voor directe communicatie tussen studenten, ad hoc ontmoetingen en passieve visuele interactie. De soberheid van de materialen in de straat legt de nadruk op de sociale ervaring waarbij de gebruiker de acteur wordt en de straat het decor.

Maquette uithollingen voor de verticale routes

naam
Moniek Kamphuis
e-mail
moniekkamphuis @outlook.com

opleiding / studierichting
Technische Universiteit Eindhoven / Faculteit Bouwkunde
mentoren
Jacob Voorthuis, Jan Schevers
wanneer begonnen met afstuderen
september 2016
wanneer afgestudeerd
juni 2017

favoriete ontwerpers
Diébédo Francis KéréStudio MumbaiMarie-José Van Hee, Luis BarragánCaruso St John, Vylder Vinck Taillieu
favoriete project
Abdij Benedictusberg van Dom Hans van der Laan

wat doe je nu
Junior Architect, Marc Koehler Architects, Amsterdam

wat hoop/wil je als ontwerper in de nabije en/of in de verre toekomst bereiken
Op dit moment wil ik me vooral laten inspireren en zoveel mogelijk leren met betrekking tot architectuur en bouwen. In de toekomst hoop ik mijn opgedane kennis te kunnen delen en inzetten op plekken in de wereld waar deze nieuwe mogelijkheden, kansen en hoop kan bieden. Architectuur maken die iets bijdraagt aan het dagelijks leven van de mens en zijn omgeving.