Nieuws

Leuk (klein) project: bushuis

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed e-mail inbox: een raadselachtig bushuis ontworpen door Zeinstra van Gelderen architecten.

Wat
Het geheel betonnen Bushuis ligt pal naast de bushalte en vormt een overdekte wachtruimte. Alle gevels zijn gesloten en door de schoorstenen valt licht. Wie door het bronzen sleutelgat kijkt, ziet een van de meest iconische slaapkamers uit de beeldende kunst.

Waar
Zandlaan, Ede

Wanneer
Het Bushuis is in januari 2018 opgeleverd.

Bijzonderheden
Dit project is voortgekomen uit een kunstopdracht van de gemeente Ede. Het Bushuis ligt naast de bushalte die een aantal grote onderwijsinstellingen bedient. We hebben bewust gekozen voor een huisje met een uitgesproken archaïsch uiterlijk (schuin dak, schoorstenen en luiken) waarbij we ook inspiratie vonden bij twee prachtige kapellen in de Skogskyrkogården in Stockholm. Van Gunnar Asplund namen we het grote overstek aan de voorkant over en bij de mysterieuze kapel van Sigurd Lewerentz intrigeerde het feit dat dit gebouwtje meestal gesloten is en iedereen door het sleutelgat naar binnen gluurt om het prachtige chiaroscuro interieur te kunnen zien.