Kijk & Luister

Urban TV Tip voor het weekend

Altijd fijn, die films van Julien Temple, of zijn het soundtracks met bewegend beeld? Zaterdag is zijn film over Havana (Haberneros) op BBC2 bij Imagine.

Still uit Haverneros (Julien Temple, 2017)

Julien Temple is een filmmaker die midden in de punkscene zat, met een filmcamera. Feitelijk is hij daar nooit meer uitgekomen, resulterend in een serie documentaires over o.a. Sex Pistols en Joe Strummer (The Clash, er zijn mensen die dat niet weten). Maar hij pakt zo nu en dan ook uit met een documentaire over stadscultuur. London, the modern Babylon of Rio 50 Degrees, wervelende, bijna epilepsie-veroorzakende beeldwisselingen van zo’n stad door de jaren heen. En met een passende lokale soundtrack, uiteraard.

Zaterdag is Havana aan de beurt in de documentaire Haberneros, eerder te zien geweest op IDFA 2017. Zelden staat er een trailer van zijn films op internet, vanwege de muziekrechten, uiteraard. Maar neem van mij aan dat je niet teleurgesteld wordt.

Zaterdag 21 april, BBC2 Imagine / Haberneros (deel 2 helaas op BBC4, voor diegenen die dat hebben, op TV is de UK immers nooit onderdeel van de EU geweest)

Foto van Sebastião Salgado uit de documentaire Salt of the Earth (Wim Wenders, 2014)

 

De documentaire Salt of the Earth was vorig jaar bij ArchiNed Unplugged te zien en als je het gemist hebt, dan heb je zondag de herkansing op CanvasTV. Het is een biopic over de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Salgado is opgeleid en werkzaam als econoom. Op een dag koopt zijn vrouw, die architect is, een fotocamera voor haar werk; het leven van Salgado en zijn gezin zal daarna nooit meer hetzelfde zijn. De indrukwekkende foto’s die Salgado maakte, zijn inmiddels onderdeel geworden van het collectieve geheugen. Indringend in zwart-wit tonen ze waartoe mensen in staat zijn. The Salt of the Earth is adembenemend mooi gefilmd door Wim Wenders en Salgado’s zoon Juliano. Het verhaal is bijna ongeloofwaardig, maar hé, het is een documentaire, dus waar gebeurd. The Salt of the Earth zal je wereldbeeld meer dan een beetje doen opschudden.

Zondag 22 april 22.00 uur op Canvas