Kijk & Luister

Hardcore architectuur TV tips van de maand

Dit keer geen stadsontwikkeling of landschap, maar gewoon hardcore architectuur als online TV-tips.

murcutt mosque rendering

Moskee in Melbourne (Glenn Murcutt)

Pritzker prijs winnaars

Glen Murcutt is een Australische architect en won in 2002 de Pritzker prijs. Toch niet zo bekend met zijn werk? Kijk dan naar de documentaire Spirit of Place, een degelijke docu over de persoon en zijn werk en een focus op zijn laatste project: een moderne moskee in Melbourne.

De documentaire is hier online te zien.

De winnaar van de Pritzker prijs dit jaar was de Indiase Balkrishna Doshi. Hij werkte bij Le Corbusier en Louis Kahn en maakt een eigen architectuur die verbluffend het modernisme in India integreert.

De film werd in 2009 door AFFR vertoond en is nu in delen online te zien.

 

 

Ondergronds museum in Ahmedabad (Doshi)

Snelwegkerk

Verreweg de leukste tip is Snelwegkerk over de Duitse Autobahnkapelletjes, een korte documentaire van de Nederlandse Elsbeth Fraanje, winnaar van de Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival.

Op de Duitse snelweg staan verrassende toevluchtsoorden: Autobahnkapelletjes, tussen benzinestation en fastfoodrestaurant. In de aanwezige ‘wensboeken’ schrijven bezoekers van alles op. De een bedankt voor een vette voetbalscore of fantastische seks. Anderen leggen er hun ziel bloot en schrijven openhartig over hun angsten of verlangens, alsof het hun eigen dagboek is. Deze moza√Įekvertelling neemt je mee in onverwacht intieme verhalen over verlies, lust en liefde en toont op liefdevolle manier de confrontatie tussen alledaagse sleur en onze heimelijke angst of hartstocht.

De documentaire is hier online te zien (53 min.)