Kijk & Luister

Drukke week op TV

Deze week meerdere niet te missen programma’s op tv, van bizar tot educatief en van mooi tot aangrijpend.

Snelwegkerk

De documentaire Snelwegkerk was al eerder op TV en ook direct online te zien, maar het is zo’n pareltje, dat het opnieuw hier opnieuw getipt wordt. Het grijze beton waar ieder uur tientallen auto’s overheen razen nodigt niet uit tot rust, maar toch is er op de parkeerplaatsen langs de Duitse snelweg een serene plek te vinden: in de prachtig vormgegeven Autobahnkapelletjes.

Kijk hier online naar de documentaire

Drijvend zonnepark in Tegenlicht

Tegenlicht – het over-de-top-techno-optimistische programma van de VPRO – gaat dit keer over het toekomstbeeld van de energietransitie. Hoe zal de wereld eruit zien wanneer elektriciteit op piekmomenten bijna gratis is? Welke invloed heeft de transitie naar duurzame energie op de machtsverhoudingen in de wereld? Een reis langs plekken waar de duurzame toekomst al (bijna) zichtbaar is. In China bijvoorbeeld krijgen oude, ingestorte kolenmijnen een nieuwe bestemming als duurzame energiecentrale in de vorm van drijvende zonnepanelen. In Denemarken doen de energiecentrales van de toekomst tevens dienst als skipiste. En in het Zweedse Malmö worden huurcontracten voortaan getekend met groene vingers.

Met o.a.: Bjarke Ingels (architect, BIG Kopenhagen), Peggy Liu (groene pionier JUCCCE Shanghai) en Varun Sivaram (auteur ‘Taming the Sun’ en expert schone energietechnologie Council on Foreign Relations in Washington DC).

Zondag 23 september 21.05 uur NPO2 Tegenlicht (online te bekijken)

Kafka’s Der Bau. Als filmprogrammeur moet je altijd scherpe keuzes maken, en ik herinner mij dat deze film het AFFR in 2015 net niet haalde. Mede omdat de Nederlandse of Engelse ondertiteling er niet was (en is). Na vier jaar is deze bizarre film dan eindelijk op de Duitse TV (ARD, voor wie het kan ontvangen). Het is de verfilming van Kafka’s unvollendete boek Der Bau over een beestachtige die leeft in en door tunnels. De film gaat echter over een kantoorklerk die in een postapocalyptische tijd zich in een gebouw verschanst. Qua verloop lijkt het vervolgens wat op de film High Rise.

Zondag 23 september 00.20 uur ARD Der Bau (Duits gesproken, maar niet zoveel)

Danny in Napels

Een nieuwe serie op NPO3: Danny in de buitenwijken, een onvervalst ‘let’s go slumming’ anno 2018. Danny Ghosen gaat op bezoek bij zes ruige buitenwijken in Europa. Danny in de VPRO-gids: ‘daarvan zijn er genoeg; zo zijn we gaan kijken in Scampi in Napels, bekend van de serie Gomorra, en in de wijk Ferentari in Boedapest die geteisterd wordt door heroïnehandel en crackverslaafden. En ik ging op pad in Small Heath bij Birmingham, een wijk die moslims uit heel Europa aantrekt’. De vooroordelen over ‘die wijken en die mensen’ liegen er niet om: de politie durft niet naar binnen, je komt alleen met topsport en rappen hogerop en anders liggen drugs en criminaliteit op de loer. Jammer dat het niet verder komt dan slumtoerisme.

Woensdag 26 september 21.05 uur NPO3 Danny in de buitenwijken: Napels (online te zien).
Op 3 oktober: Dublin