Kijk & Luister

Top 4 TV kijktips deze week

Deze week enkele boeiende TV tips: van artificiële intelligentie, een detour langs Otto Wagner en op de fiets naar een kosmische tuin.

VPRO Tegenlicht ging zondag over artificiële intelligentie. Geïnspireerd door het menselijke brein leren kunstmatige neurale netwerken complexe taken te beheersen die erg lijken op hoe kinderen leren: door vallen en opstaan. Maar hoe houden we controle over deze alsmaar slimmer en groter wordende intelligentie rivalen?
Kijk hier de aflevering terug en denk na over de rechten en plichten van een replicant in Blade Runner, OS Samantha in Her, internettrollen, kortom (het gebruik van) artificiële intelligentie.

Otto Wagner – Architekt der Wiener Moderne.

Documentaire over Otto Wagner, een van de eerste architecten van de negentiende eeuw die met historische bouwstijlen brak.

Woensdag 24 oktober om 21.45 uur op Arte, dat daarna hier online te zien is.

Charles Jencks ontwierp samen met wetenschappers, kunstenaars en zijn vrouw Maggie Keswick een multiversum landschapstuin in Schotland op het landgoed van zijn schoonfamilie. Deze bijzondere Garden of Cosmic Speculation is in een korte ARTE-documentaire uit 2015 hier online te bewonderen (tot 27 oktober!).

De Dutch Design Week is er weer, en evenals vorig jaar is er dagelijks een programma o.l.v. Wilfried de Jong, waar acht jonge designers hun voorstellen voor een betere wereld laten beproeven. De eerste aflevering van De toekomstbouwers is dinsdag 23 oktober om 22.55 uur op NPO2, daarna online te zien.

Wie wat dieper in wil gaan op de achtergronden van alledaagse objecten kan ik van harte de serie Voor de vorm aanbevelen. Ontwerper Christien Meindertsma gaat op zoek naar het ontstaan van een wijnglas, een fiets of een BH. Donderdag 25 oktober om 21.25 uur op NPO2 is de fiets aan de beurt, daarna online terug te bekijken.

Over fietsen gesproken: als je de documentaire Bikes vs. Cars nog niet hebt gezien: die is direct na Voor de vorm op NPO2 Extra te zien.