Nieuws

De beste wensen

Dit jaar begeleidt het verstilde stadsbeeld Minhocão, gemaakt door Juliane Herrmann, de feestdagen. Minhocão (“The Big Worm”) is een verhoogde snelweg, gebouwd in 1971, die dwars door het hart van São Paulo loopt.

Minhocão, São Paulo (2014) / photo Juliane Herrmann

 

Minhocão (“The Big Worm”) is an elevated highway running through the heart of São Paulo, Brazil. Officially named Via Elevada Presidente Artur da Costa E Silva, after Brazil’s second president, the Minhocão was built in 1971 as a solution to São Paulo’s rapid population swell. Every day 80,000 cars are using the 2.2 mile express way, closely passing by the windows of the inhabitants along the Minhocão. After 9 pm on weekdays and all day on Holidays and Sundays, the highway is closed to car traffic. Then the cars disappear. During these times pedestrians and cyclists can use the road exclusively, and it awakens to new life.

Zoals de traditie het voorschrijft een terugblik. 2018 was een enerverend jaar. Niet alleen publiceerde we dankzij onze gedreven correspondenten wekelijks steengoede artikelen:  opinies, columns, recensies over tentoonstellingen, gebouwen, boeken, interviews, architectuurantropologische beschouwingen, en nog veel meer. Met dank aan het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nam ook ons podcast pilot project een vlucht. We onderzochten de mogelijkheden voor architectuurkritiek in podcastvorm en organiseerde een podcast workshop. Buiten ons digitale platform om organiseerde we de tweede Archined Unplugged. Een film/debat avond die ons op een toepasselijke locatie onderdompelde in het Berlijn van de jaren twintig. Te gast was Adri Duivesteijn die de door hem gekozen film Berlin: Die Sinfonie der Großstadt (Walter Ruttmann, 1927) in- en uitleidde.

En last but not least, momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet voor onze geheel vernieuwde website die begin 2019 zal worden gelanceerd. Naast een verfrissende nieuwe look, zal een slimme zoekfunctie voortaan moeiteloos meer dan 20 jaar Archined archief ontsluiten!

Niet geheel onbelangrijk, de goede voornemens: het publiceren van nog meer scherpe artikelen die bijdragen aan het vakdebat, het podcast project voortzetten, de derde Archined Unplugged organiseren, én de derde editie van de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek lanceren.

De aftiteling van editie 2018
Zonder correspondenten geen Archined. De ArchiNed correspondenten 2018:
Andrea Prins, Astrid Aarsen, Dirk van den   Heuvel, Janny Vinken, Ankie Petersen, Allard  Jolles, Wies  Sanders, Jurjen Zeinstra, Xander Vermeulen Windsant, Ania Molenda, Martine Bakker, Gideon Boie, Pieter Hoexum, Jeroen  Visschers, Vincent Kompier, Michiel Huijben, Paul van den  Bergh, Bernard Colenbrander, Adri  Duivesteijn, Hans  Larson, Violette Baudet, Gerrit  Kramer, Jerryt Krombeen, Tim de Boer, Minke Mulder, Lotte Haagsma, Hans Ibelings, Herman van Bergeijk, Theo Baart, Sander Zweets de Jong, Mieke Dings, Lucas Verweij, Joep Gosen, Hélène  Damen, Ed Taverne, Jan Loerakker, Hans  Oldewarris, Vjera  Sleutel, Brenda Tempelman, Nadine  Nievergeld, Camille  Poureau, Abla  elBahrawy, Rob Ritzen, Isabel van Lent , Rohan Varma, Pieter T’Jonck, Tim  Peeters, Camille Poureau, Zofia  Piotrowska, Ruben Sannen, Piet Vollaard, Gitte Van den Bergh, Inès Péborde, Tijs van den  Boomen, Elmar Koers, Bas Kegge, Claire Oude Aarninkhof, JaapJan Berg, Luuk  Boelens, Alessandra Covini, Joeri Pruys, Christine Bjerke, Anneloes de Koff, Jeroen Mensink, Chris van Langen, Dominik Hoehn, Karim  van Knippenberg

Chef radio, tv en film: Wies Sanders
Vliegende keep: Lotte Haagsma,
Vertalers: Billy Nolan en D’Laine Camp
En de onmisbare mannen op de achtergrond van de Pony Design Club: Martijn, Daan, Ties en Hugo.

ArchiNed wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van onze Archined-leden: AAArchitecten bv, AAS Architecten, Gemeente Rotterdam, secretariaat Comm. Welstand + Monumenten, AG architecten BNA, Aorta, ARCAM, Archipel Ontwerpers, Architecten aan de Maas, Architectenbureau De Twee Snoeken, Architectenbureau Hoogeveen bv, Architectenbureau Paul de Ruiter B.V., Architektenbureau Roos en Ros bv, BNA, Cepezed, DAAD Architecten b.v., de Architekten Cie B.V., Gortemaker Algra Feenstra, De Zwarte Hond BV, DP6 architectuurstudio, Ector Hoogstad Architecten, FARO Architecten, Geurst & Schulze architekten BV, Het Nieuwe Instituut, Hoogte Twee – Bureau voor architectuur en stedebouw, Hosper NL BV, Inbo BV, Kampman Architecten, Linea architecten, M3H, MAS architectuur.nl, Mecanoo Architekten BV, Mei. Architecten en stedenbouwers, Mulderblauw Architecten bv, MUST, MVRDV bv, MVSA bv, PosadMaxwan, Rau, RPHS architecten, Scala Architecten, Stichting Air, Stichting Archiprix, TU Delft, Faculteit Bouwkunde, The Berlage, p/a SSC Finance Crediteuren, UBIKMH, VMX Architects, Zwarts & Jansma Architecten b.v., Strootman Landschapsarchitecten, derksen|windt architecten, DELVA Landscape Architects, Spring architecten, DUS, Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, Zus Public B.V., Henckel & Zahir Architects, ANA architecten, Atelier Kempe Thill, atelier Rijksbouwmeester, BDP Khandekar bv, Borren Staalenhoef Architecten BV, buro MA.AN, CBRE B.V., Ebbens architecten, JHK Architecten, Klunder architecten, korth tielens architecten, MIX architectuur B.V., Rijnboutt – architectuur, stedenbouw, strategie, Common Affairs, TU Delft Faculteit Bouwkunde, Faam Architects, Versseput architecten, WY. (van Wylick) architecten, Het Oversticht, P.A.M. Teunissen Architectenbureau b.v., nieuwe architecten, Cityförster, Dedato ontwerpers en architecten, BureauVanEig, Gemeente Den Haag, Architectenburo MTB, Benthem Crouwel Architekten BV BNA, Binnenvorm, Braaksma & Roos Architectenbureau, Burobeb, Coare Interieurarchitectuur, De Urbanisten, DMV Architecten, gemeente groningen – RO/EZ- directie project ontwikkeling – afdeling ruimtelijke plannen, Heyligers design+projects, JAM*, KCAP architects & planners, LEVS architecten, Made by Mistake, Neutelings Riedijk Architecten, Office for Metropolitan Architecture OMA, Oiii Architecten, Slangen + Koenis  Architecten, Streefkerk architects + consultants, Studio Marco Vermeulen, We Love The City, Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, MARC architects, Boparai Associates, Van Hoogevest Architecten, Wissing BV, Interieur+Architectuur by KAMERLINGVANDERBURGH, Kokon Architectuur & Stedenbouw B.V., Dorens Architects, OLA Architecten, SeARCH BV, 123DV, Urbanova en Veerman Architecten, SYNCHROON, 8A Architecten, Atelier PRO architekten bv, daf-architecten, EGM architecten bv, JCAU BV (voorheen Jo Coenen & Co. Architekten BV), KRFT, Next Architects, OeverZaaijer architectuur en stedenbouw – OZ, Snitker/Borst architecten, space&matter, Syb van breda & Co, architects, Technische Universiteit Eindhoven, Venster Architekten, West 8 urban design & landscape architecture b.v., Zes X Zes Visuele Communicatie, C4ID interieurarchitecten, Refitters B.V., Kokon Architectuur & Stedenbouw B.V., Felixx Landscape Architects & Planners, Dorp Stad en Land, Bureau Architectenregister, Kern architecten, Quist Wintermans Architekten B.V., ARC2 architectuurstudio, Berger Barnett Architecten, BFAS Architectuur Stedenbouw, Bierman Henket architecteen, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, FG stijl, KAW architecten en adviseurs 1, Korteknie Stuhlmacher Architecten, LOS Stadomland, Maas Architecten b.v., Marc Koehler Architects, MD Landschapsarchitecten, Molenaar & Co architecten, BETA, OdV interieurarchitecten bv, Rappange & Partners Architecten b.v., Stg. Fontys Hogescholen, FZ Team Tilburg, Stijl Architectuur, TWA architecten, Van Egmond Totaal Architectuur, VVKH architecten B.V., WAM Architecten, wUrck architectuur stedenbouw landschap, NL Urban Solutions, ZILT architecte, Habeon Architecten, Jacobs Nederland BV, citizenM asset management BV, XML Architecture Research Urbanism, Disel architects, AAArchitects, Academie van Bouwkunst Rotterdam, Buro Duck, BURO LUBBERS Landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp, casanova + hernandez architecten, ELLBRU, Juurlink [+] Geluk stedenbouw en landschap, Marge Architecten, MTD Landschapsarchitecten, N Architecten, NXTLANDSCAPES, Squizzo Architecten BV, STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE, SVP  Architectuur en Stedenbouw bv, ToornendPartners, Van Manen, Shift architecture urbanism, VAN AKEN Concepts Architecture Engineering, Team V Architectuur, Academie van bouwkunst Amsterdam, Bedaux de Brouwer Architecten BV, Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, Grosfeld Van der Velde architecten, Gueller Gueller architecture urbanism, H+N+S Landschapsarchitecten, Jeanne Dekkers Architectuur, Johan De Wachter Architects, kodde architecten bna, Maurer United Architects (MUA), Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw, op ten noort blijdenstein bv architecten en ingenieurs, Superuse Studio, Cravt Original, IMOSS bureau voor stedebouw B.V., Hollandse Nieuwe concepts & design, Archipunt, Vakwerk, +31ARCHITECTS, Bekkering Adams Architecten BV, doffice, HAGUE architects, humble martens, LIAG architekten en bouwadviseurs, LOLA landscape architects, MAAQ design + build, OTH Architecten, Personal Architecture BNA, Vollmer & Partners, Civic Architects, DROM, NoRA, MIR architecten, Sinopel, Carve, a/d Amstel Architecten, AIDarchitecten, ABC Architectuurcentrum, Specht Architecten, Crimson, DOK Architecten bv, Cushman & Wakefield, Hans van Heeswijk architecten, Hilberink Bosch Architecten, Inside Outside, MONK architecten BNA, NAi boekverkopers, Queeste architecten, Thomas Architecten, Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten, Streetlife, van Veen Architecten, Tom Valks Architecten bna, HaskoningDHV Nederland B.V., architectenbureau Koen van Velsen, Architectenbureau Visser en Bouman, Groosman B.V., Hofman Dujardin Architecten, Loos van Vliet, maccreanorlavington architects, matthijs de boer stedenbouw bv / mdbs, Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, Vera Yanovshtchinsky architecten bv, Vlug & Partners, Wessel de Jonge architecten, Kuiper Compagnons, Bureau voor Ruimt. Ordening en Architectuur b.v., Graziosi Progetti, GAAGA, Buiten5, Zecc Architecten, Merk X, Nine Oaks, De Kort Van Schaik, Hospitality Group, Westcord Design Department, Ingenieursburo AKM, Barcode architects, Architectenburo de Vries en Theunissen BV, .FABRIC, Copijn Tuin- & landschapsarchitecten, Croonenburo 5 Maastricht, Ex Interiors, Fokkema & Partners Architecten BV, Stichting SCHUNCK*, Hanzehogeschool Groningen – Academie van Bouwkunst Groningen, Kentie en Partners Architekten BV, Powerhouse Company, Uitgeverij Duizend & Een, Van Schagen architekten, VenhoevenCS, Tangram Architekten, studio akkerhuis, Studioschaeffer, AIM Architecture, Stadgenoot, De Bijenkorf, Strategie Architecten, 01-10 Architecten bv, 19 Het Atelier architecten, Arconiko Architecten, ArtEZ Academie van Bouwkunst Arnhem, buro3 architecten, Concrete Architectural Associates, GGH ARCHITECTEN BV, G-star RAW cv, Karres en Brands landschapsarchitecten, Knevel Architecten, KOW Concepts Design & Development B.V., Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, Radar Architectuur, OPL Architecten, Professional Experience Programme PEP, studio Hartzema, Studioninedots, Traanberg Partners architectuur en bouwmanagement, SMARTLAND, Gemeente Rotterdam, Hootsmans architectuurbureau bv, Designa Interieur & Architectuur, Denc Netherlands BV, PPHP Pleasant Places Happy People, CULD, Complex Urban Landscape Design Amsterdam, OD205, Basic City A+U

Speciale dank aan onze partners:
Bouwen met Staal, Wisselingh en Toorens, ELLBRU, Nai Booksellers, , Archiprix International en het AFFR
en de 2018 adverteerders:  AIR, de Abe Bonnema Stichting, ArtEZ, ArtEZ publishers, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Healing Places, Mondriaan Fonds, Het Nieuwe Instituut, TIAFF

Tot in het nieuwe jaar. Groeten van het Archined team en het Archined bestuur
Anne, Dirk, Han, Machteld, Marina, Marien, Paoletta en Peter