Kijk & Luister

Kerst 2018 kijktips

Donker en koud, ideaal weer om met zijn allen warm voor één of meerdere schermen te hangen. Hier volgen wat gevarieerde kijktips zodat je niet al te veel in je eigen mediabubbel blijft hangen.

Still uit Demolition

De alternatieve kerstfilm

De zoetsappige kerstfilms en andere klassiekers zijn weer in grote getallen waarneembaar, dus volgen hier wat films die je in 2018 had moeten zien en nu kunt inhalen. Handige tip: de portal film.nl geeft al van aardig wat films aan waar je de film kunt zien: bioscoop, online (of ouderwets kopen op DVD, maar daar doen we natuurlijk niet meer aan).

Top 6 van films die je nu kunt zien, in willekeurige volgorde. (Prijzen zijn van sites waar je geen abonnement voor hoeft te hebben, maar mogelijk wel een gratis account moet aanmaken)
Blade Runner 2049 (€ 4,99)
Het indrukwekkende vervolg op de cultfilm moet je eigenlijk op groot doek zien, maar vooruit, op een beetje tof 4K-scherm moet het ook lukken.
Leaning into the Wind (€ 8,50)
De publieksfavoriet van het AFFR over natuurkunstenaar Andy Goldsworthy.
Demolition (€ 2,99)
Deze film vind ik eigenlijk te weinig aandacht hebben gehad: over de therapeutische werking van handmatig slopen. Met fijne humor van Jake Gyllenhaal.
The Florida Project (€ 3,99)
Al eerder getipt voor in de bioscoop; deze film geeft een geheel nieuwe betekenis aan de backstage van Walt Disney’s Florida. Indringende film.
Visages, Villages (€ 4,99)
Filmmaker Agnes Varda ontmoet fotograaf JR en samen trekken ze door het platteland van Frankrijk. Aandoenlijk, actuele plattelandsthema’s en erg fraai.
Rabot (€ 8,50)
Ook al eerder getipt: de beste docu uit Vlaanderen dit jaar over de sloop van een sociale flat in Gent. Mooi en liefdevol gemaakt.

Stilleven van een van de poppenhuizen uit The Dollhouses of Death

Intermezzo: The Dollhouses of Death

Kerststallen zijn weinig architectonisch, architectuurmodellen nogal kil. Dus kijk even ter inspiratie -voor beide – naar deze korte film. Het toont perfect nagebouwde crime-scenes, schattige poppenhuisjes waar echter wel een moord is gepleegd. Deze dioramas worden gebruikt om forensisch experts op te leiden. Het vakmanschap van maakster Frances Glessner Lee is wonderbaarlijk en de verbeeldingskracht van de kamers brengt je meteen in een goede crime film. Zo zou architectuur ook moeten worden verbeeld, als je het mij vraagt, maar het mag met iets minder bloedspetters, aub. Kijk hier naar het filmpje The Dollhouses of Death.

Schematische plattegrond van Fargo (uit: Cinemaps)

Kerstcadeau: het leukste filmboeken

Inmiddels is het erg gewoontjes om plattegronden te tekenen van filmhuizen. Het levert meestal wat obligate, op zijn best vreemde plattegronden op. Maar die van Boryana Ilieva zijn in dat genre indrukwekkend. En voor de iets grotere schaal is het werk van Andrew DeGraff.

Koop hier het Cinemaps boek
De prenten van Boryana Ilieva zijn hier te koop.

Still uit Lunar Economic Zone, een short uit Spots in Shots

Shortsprogramma

Eerder schreef ik de review voor het boek over korte architectuurfilms: Spots in Shots. Daar hoort ook een website bij waar de besproken film online gezien kunnen worden. Een aanrader om je zo af en toe eens een paar minuten aan te laven.

 

Otters in Singapore aan het shoppen

Natuur in de stad

Dit jaar konden we er geen genoeg van krijgen, de relatie tussen stedelingen en woeste natuur.

Op 1e Kerstdag om 17.30 en 18.25 uur kun je op NPO1 kijken naar De Wilde Stad en ‘de making of De Wilde Stad’. En dan heb je natuurlijk een reportage over (de media over het beheer) van de Oostvaardersplassen (zondag  30 dec, NPO2 om 21.10 uur). Op BBC2 is de internationale serie Cities: nature’s new wild (30 december om 22.00 uur), dan heb je het tenminste over leeuwen, slangen en otters in plaats van verdwaalde vosjes. En terug in Nederland wil ik ook deze lekkerdere Rotterdamse natuurdocu-serie tippen: “Rotterdammers in het groen” want als schepselen Gods zijn wij mensen uiteindelijk toch ook maar gewoon groot wild, nietwaar.

De beste Kerst-natuurtip is toch de remake van Watership Down, (Waterschapsheuvel) dé film als het gaat over kolonisatie en verdringing van de lokale bevolking voor vastgoedontwikkeling. Zaterdag 22 december is deel 1 te zien op BBC1 en het komt ook op Netflix.