Kijk & Luister

Luisteren naar de ideale wijk

Deze week even rust aan de ogen: luister naar de twee totaal verschillende verhalen achter woonwijken: van de beruchte Peperclip in Rotterdam en over de camping voor vrije kavels in Amsterdam Noord.

De Peperclip, Rotterdam.

In OVT op Radio 1 kun je luisteren naar de geschiedenis van de beruchte Peperclip op Rotterdam Zuid. Het megalomane sociale woningblok van Carel Weeber stond als eerste fier in het lege ex-havengebied en werd een eigentijds Sodom en Gomorra. Aan het woord komen zowel architect als bewoner. Inmiddels is het er prima wonen.

Beluister hier de uitzending

Zelfbouwcamping in Amsterdam Noord

Je moet er wat voor over hebben om in Amsterdam zelf je huis te kunnen bouwen. De uitgifte van vrije Amsterdamse kavels is zo schaars dat er maar enkele uitgiftedata zijn. Om zeker te zijn van een eigen kavel slapen mensen weken voor die datum in een tentje of caravan bij het uitgiftepunt. In deze Radio Doc wordt verslag gedaan van de daar ontstane gemeenschap, een aardig staaltje van Hollands organisatievermogen.

Luister hier naar Radio Doc ‘Zes weken in de modder’