Nieuws

Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2020

De eindejaarsfoto van Petra van der Ree, een terugblik op 2019 – geen jaar hetzelfde bij Archined :-) – goede voornemens voor 2020, en de aftiteling voor dit jaar.

Crown Hall (Ludwig Mies van der Rohe, 1965), College of Architecture, Illinois Institute of Technology, Chicago / foto Petra van der Ree

Ik fotografeer graag ruimtes waarin gewerkt wordt, of eigenlijk, die de suggestie van activiteit wekken, want de feitelijke bedrijvigheid wil ik niet zien, het gaat me om de sporen daarvan. Ik had niet de minste hoop dat hier te zullen vinden, met tientallen studenten die aan hun maquettes knutselden, en evenzoveel rondschuifelende architectuurtoeristen zoals ikzelf, die Chicago Open House, een soort Open monumentendag, aangrepen om dit gebouw van binnen te bekijken. Maar soms is het als het wegvallen van de wind, een plotselinge, totale stilstand die misschien een paar seconden duurt.” Petra van der Ree

Een terugblik op 2019
Geen jaar hetzelfde bij Archined :-)
In 2019 publiceerden we 143 boekrecensies, gebouwbezoeken, tentoonstellingsrecensies, opinies, columns, features, afstudeerprojecten, en kijk- en luistertip schreven door 65 verschillende Archined correspondenten.
In het voorjaar ging na ruim een half jaar programmeren en ontwerpen de vernieuwde en verbeterde Archined-website online: een sexy licht grijze achtergrond waardoor zelfs witte afbeeldingen en tekeningen van het scherm af knallen, de klikvergroting voor de afbeeldingen maakt het mogelijk om in de tekeningen te verdwalen, en, waar het ons om te doen was, een super goede zoekfunctie waardoor ruim 23 jaar Archined-archief wordt ontsloten.
Maarten Gielen van Rotor was onze gast bij de derde aflevering van Archined Unplugged, die dit keer plaatsvond in Joep van Lieshouts AVL-ville. Het overkoepelende thema was bouwethiek en op Gielens verzoek werd de film Taste of Cement (Ziad Kalthoum, 2017) getoond. Tijdens de nazit ontspon zich een levendige discussie.
Samen met Designplatform Rotterdam organiseerden we een nieuwe editie van de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek en de Simon Mari Pruys-prijs voor designkritiek dit keer rond het thema Wereldbeeld. Tijdens de feestelijke, en voor sommigen bloedstollende finale lazen de genomineerden hun tekst voor in een volgepakt TENT, waarna de jury ter plaatse hun oordeel velden. Violette Schönbergen won de Bekaert-prijs met haar essay Paradijs van imperfectie.
En ondertussen zijn we ook nog verhuisd, tegenwoordig houden we kantoor bij Workspace in Het Nieuwe Instituut (Rotterdam).

De goede voornemens van 2020: het publiceren van nog meer kwalitatieve artikelen die bijdragen aan het vakdebat, mensen stimuleren om over hun vak te schrijven en hun gedachten te delen over urgente vragen en betekenisvolle ontwerpen / tentoonstellingen / boeken etc.; een podcast-serie over ontwerppraktijken uitzenden; een vierde en misschien ook wel vijfde aflevering van Archined Unplugged organiseren; en mogelijk een nieuwe editie van de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek lanceren.
Archined blijft kritisch en onafhankelijk, ook in 2020!

De aftiteling van editie 2019
Archined 2019 werd gemaakt door onze correspondenten
: Alice Twemlow, Andrea Prins, Ania Molenda, Ankie Petersen, Anneloes de Koff, Beitske Boonstra, Camille Poureau, David Dorsman, David Hutama, Dirk  Oudes, Do Janne  Vermeulen, Dominik Hoehn, Eeava Liukku, Eireen Schreurs, Ellen  Rouwendal, Florian  Cramer, Fransje Hooijmeijer, Geert Lovink, Gerrit  Kramer, Gideon Boie, Hans  Larson, Hans Teerds, Hans van der Heijden, Harrie van  Helmond , Harry den Hartog, Herman van Bergeijk, Ive Stevenheydens, JaapJan Berg, Janno Martens, Janny Vinken, Joeri Pruys, Jules  Schoonman, Jurjen Zeinstra, Lena  Knappers, Lucas Verweij, Luce Beeckmans, Luuk  Boelens, Maarten Liefooghe, Maartje ter Veen, Magdalena Milosz, Margit  Schuster, Martine Bakker, Melanie  van der Hoorn, Michiel Huijben, Mieke Dings, Mieke Gerritzen, Nadine Nievergeld, Paul van den  Bergh, Pauline van Roosmalen, Philomene van Vliet, Pieter Hoexum, Remco Daalder, Robert-Jan de Kort, Saskia Naafs, Simon Franke, Sophia Holst, Sven Sremke, Teis De Greve, Thomas  Rasker, Tijs van den  Boomen, Ton Verstegen, Vincent Kompier, Violette Schönberger, Vjera  Sleutel, Wies  Sanders, Willemien van Duijn.

Vertalers en Engelstalige redacteuren: Billy Nolan en D’Laine Camp
Website ontwerp en identiteit: Martijn Rietveld en Ties Alfrink
Technische ontwikkeling en beheer: Daan Vos de Wael

Archined wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van onze Archined-leden: .FABRIC, +31ARCHITECTS, 01-10 Architecten bv, 19 Het Atelier architecten, 8A Architecten, a/d Amstel Architecten, AAArchitecten bv, AAArchitects, AAS Architecten, ABC Architectuurcentrum, Academie van bouwkunst Amsterdam, Academie van Bouwkunst Rotterdam, Aectual BV, AG architecten BNA, AIDarchitecten, AIDarchitecten, ANA architecten, Aorta, ARC2 architectuurstudio, ARCAM, Archipel Ontwerpers, Archipunt, Architecten aan de Maas, Architectenbureau De Twee Snoeken, Architectenbureau Hoogeveen bv, architectenbureau Koen van Velsen, Architectenbureau Paul de Ruiter B.V., Architectenbureau Visser en Bouman , Architectenbureau Vroom, Architectenburo de Vries en Theunissen BV, Architectenburo MTB, ArchitectenGilde, Architektenbureau Roos en Ros bv, Arconiko Architecten, ArtEZ Academie van Bouwkunst Arnhem, Atelier Kempe Thill, Atelier PRO architekten bv, atelier Rijksbouwmeester, Barcode architects, Basic City A+U, BDP Khandekar bv, Bedaux de Brouwer Architecten BV, Bekkering Adams Architecten BV, Benthem Crouwel Architekten BV BNA, Berger Barnett Architecten, BERNS architectuur, BETA, BFAS+ , Bierman Henket architecteen, Binnenvorm, Binnenvorm, biq, BNA, Boparai Associates, Borren Staalenhoef Architecten BV, Braaksma & Roos Architectenbureau, BRINK architectuur & stedenbouw bv, Buiten5, Bureau Architectenregister, Bureau Europa, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, BureauVanEig, Buro Duck, BURO LUBBERS Landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp, buro MA.AN, Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, buro3 architecten, Burobeb, C4ID interieurarchitecten, Carve, casanova + hernandez architecten, CBRE B.V., Cepezed, citizenM asset management BV, Cityförster, CIVIC, Coare Interieurarchitectuur, Common Affairs, Concrete Architectural Associates, Cravt Original, Crimson, Croonenburo 5 Maastricht, CULD, Complex Urban Landscape Design Amsterdam, Cushman & Wakefield, DAAD Architecten b.v., daf-architecten, de Architekten Cie B.V., De Bijenkorf, De Kort Van Schaik, De Urbanisten, De Zwarte Hond BV, Dedato ontwerpers en architecten, Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw, DELVA Landscape Architects, Denc Netherlands BV, derksen|windt architecten, Designa Interieur & Architectuur, Disel architects, DMV Architecten, DOK Architecten bv, Dorp, Stad en Land, DP6 architectuurstudio, DROM, Ebbens architecten, Ector Hoogstad Architecten , EGM architecten bv, ELLBRU, Ex Interiors, Faam Architects, FARO Architecten, Felixx Landscape Architects & Planners, FG stijl, Fokkema & Partners Architecten BV, GAAGA, Gemeente Den Haag, gemeente groningen – RO/EZ- directie project ontwikkeling – afdeling ruimtelijke plannen, Gemeente Rotterdam, Gemeente Rotterdam, secretariaat Comm. Welstand + Monumenten, Geurst & Schulze architekten BV, GGH ARCHITECTEN BV, Gortemaker Algra Feenstra, Graziosi Progetti, Groosman B.V., Grosfeld Van der Velde architecten, G-star RAW cv, Gueller Gueller architecture urbanism, H+N+S Landschapsarchitecten, HAGUE architects, Hans van Heeswijk architecten, Hanzehogeschool Groningen – Academie van Bouwkunst Groningen, HaskoningDHV Nederland B.V., Heembouw Architecten, Henckel & Zahir Architects, Het Nieuwe Instituut, Het Oversticht, Heyligers design+projects, HFB B.V., Hilberink Bosch Architecten, Hofman Dujardin Architecten, Hollandse Nieuwe concepts & design, Hoogte Twee – Bureau voor architectuur en stedebouw, Hootsmans architectuurbureau bv, Hosper NL BV, Hospitality Group, Houben / Van Mierlo Architecten, humble martens, IMOSS bureau voor stedebouw B.V., Inbo BV, Ingenieursburo AKM, Inside Outside, Interieur+Architectuur by KAMERLINGVANDERBURGH, inTex architecten, JAM*, JCAU BV (voorheen Jo Coenen & Co. Architekten BV), JHK Architecten, JMW architecten, Johan De Wachter Architects / JDWA, Juurlink [+] Geluk stedenbouw en landschap, Kampman Architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten, KAW architecten en adviseurs 1, KCAP architects & planners, Kentie en Partners Architekten BV, Kern architecten, Klunder architecten, Knevel Architecten, kodde architecten bna, Korteknie Stuhlmacher Architecten, korth tielens architecten, KOW Concepts Design & Development B.V., KRFT, Kuiper Compagnons, Bureau voor Ruimt. Ordening en Architectuur b.v., Laos Landschapsarchitecten B.V., LEVS architecten, LIAG architekten en bouwadviseurs, Linea architecten, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, LOLA landscape architects, Loos van Vliet, LOS Stadomland, M3H, MAAQ design + build, Maas Architecten b.v., maccreanorlavington architects, Made by Mistake, Marc Koehler Architects , Marge Architecten, MAS architectuur.nl, matthijs de boer stedenbouw bv / mdbs, Maurer United Architects (MUA), Mecanoo Architekten BV, Mei. Architecten en stedenbouwers, Merk X, MIR architecten, MIX architectuur B.V., Molenaar & Co architecten, Mollink Soeters PPHP, MONK architecten BNA, MTD Landschapsarchitecten, Mulderblauw Architecten bv, MUST, MVRDV bv, MVSA bv, N Architecten, NAi boekverkopers, Neutelings Riedijk Architecten, Next Architects, nieuwe architecten, Nieuweboer Architecten bv bna, Nine Oaks, NL Urban Solutions, NoRA , NXTLANDSCAPES, OD205, OdV interieurarchitecten bv, OeverZaaijer architectuur en stedenbouw – OZ, Office for Metropolitan Architecture OMA, Oiii Architecten , OKRA landschapsarchitecten, op ten noort blijdenstein bv architecten en ingenieurs, OPL Architecten, OTH Architecten, P.A.M. Teunissen Architectenbureau b.v., Palmbout Urban Landscapes B.V., Personal Architecture BNA, Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, PosadMaxwan, Powerhouse Company, PRJCT WRKS BV, PVH Europe BV, Queeste architecten, Quist Wintermans Architekten B.V., Radar Architectuur, Rappange & Partners Architecten b.v., Rau, Refitters B.V., Rijnboutt – architectuur, stedenbouw, strategie, RPHS architecten, Ruimtevolk, S.A.B. Arnhem B.V., Scala Architecten, Scott Brownrigg, Shift architecture urbanism, Slangen + Koenis  Architecten, SMARTLAND, Snitker/Borst architecten, space&matter, Spacevalue, Specht Architecten, Spring architecten, Squizzo Architecten BV, Stadgenoot, Stg. Fontys Hogescholen, FZ Team Tilburg, Stichting Air, Stichting Archiprix, Stichting SCHUNCK*, Stijl Architectuur , STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE, Streefkerk architects + consultants, Streetlife, Strootman Landschapsarchitecten, studio akkerhuis, studio Hartzema, Studio Marco Vermeulen, Studioninedots, Studioschaeffer, Superuse Studio, SVP  Architectuur en Stedenbouw bv, Syb van breda & Co, architects, SYNCHROON, Synopel, Tangram Architekten, Team V Architectuur , Technische Universiteit Eindhoven, Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, Thomas Architecten, ToornendPartners, Traanberg Partners architectuur en bouwmanagement, TTDesign/Multi Corporation B.V., TU Delft, The Berlage, p/a SSC Finance Crediteuren, TWA architecten, UBIKMH, Uitgeverij Duizend & Een, Urbanova en Veerman Architecten, Vakwerk, VAN AKEN Concepts Architecture Engineering, Van Egmond Totaal Architectuur, Van Hoogevest Architecten, Van Manen, Van Schagen architekten, van Veen Architecten, Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten, VenhoevenCS, Venster Architekten, Vera Yanovshtchinsky architecten bv, Verheijen Smeets Architecten, Versseput, Versseput architecten, Vlug & Partners, VMX Architects, Vollmer & Partners, VVKH architecten B.V., WAM Architecten, We Love The City, West 8 urban design & landscape architecture b.v., Westcord Design Department, Whitespace Architects, Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, Wissing BV, WJDARCHITECTEN, wUrck architectuur stedenbouw landschap, WY. (van Wylick) architecten, Zecc Architecten, Zes X Zes Visuele Communicatie, ZILT architecten, Zoetmulder, Zus Public B.V., Zwarts & Jansma Architecten b.v

Speciale dank aan onze partners:
Bouwen met Staal, Wisselingh en Toorens, ELLBRU, Nai Booksellers, Archiprix International, AFFR, Talks about Architecture, en Designplatform Rotterdam
en de 2019 adverteerders: Academie van Bouwkunst Amsterdam, AIR, Architectenregister, ArtEZ, gemeente Deventer, Het Nieuwe Instituur, en het TIAFF.

Prettige feestdagen en tot in het nieuwe jaar.
Liefs van het Archined team Marina van den Bergen, Paoletta Holst en Machteld Solinger, en groeten van het Archined bestuur Han van den Born, Anne Hoogewoning, Peter Jansen, Aura Luz Melis, Bianca Seekles en Dirk Sijmons.