Nieuws

De beste wensen voor 2021

De eindejaarsfoto van Jeroen van Dam, een terugblik op 2020, goede voornemens voor 2021, en de aftiteling voor dit jaar.

Gasometer, Wenen (1995-2001) / foto Jeroen van Dam (2018)

Als architect was ik nog overtuigd van een door architectuur maakbare wereld. Maar toen ik ging fotograferen ontdekte ik dat architectuur eerder te beschouwen is als een decor waarbinnen de mens van de 21e eeuw voortdurend op zoek is naar een eigen interpretatie. Wanneer ik als fotograaf mijn zinnen gezet heb op een architectonisch meesterwerk, dan begint bij mij het spel om te zoeken naar een alternatieve realiteit waardoor het door de ontwerper bedoelde idee opnieuw geïnterpreteerd kan worden. Het is vaak genoeg om een onverwacht perspectief te zoeken, waardoor het oorspronkelijke concept in een nieuwe dimensie terecht komt.
De 19e eeuwse voormalige ‘Gasometers’ in Wenen zijn een succesvol voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed, onder handen genomen door grootheden als Jean Nouvel en Coop Himmelb(l)au. Je kunt ze natuurlijk prima bekijken van een afstand, zodat je vier cilinders met daarop een koepel ziet staan. Maar de enige plek waar je echt ervaart wat hier ontstaan is, blijkt een plek waar (bijna) niemand komt: de fragiele onderhoudsbrug die zich naar het midden van de koepel boven Gasometer C kromt. Alleen vanaf daar ervaar je in één keer de twee werelden die hier samenkomen: je hoort en voelt de zachte warmte van dit beschutte paradijsje, terwijl die zich mengt met de harde kou van de grote stad die naar binnen dringt door het skelet van de open koepel. Het is de alternatieve realiteit waarnaar ik op zoek was.
Jeroen van Dam – urban designer en urban photographer
jeroenvandam.nl


2020
, een jaar waarin een voor het blote oog onzichtbaar levend organisme de wereld op zijn kop zette en op een aantal vlakken zal veranderen. Want als het COVID-19 virus een ding zichtbaar maakte, zijn het wel de structuren waarvan velen van ons zich niet bewust waren, of waarvan we wegkeken. Maar 2020 is ook het jaar waarin dierbaren overleden aan het virus, en de immateriële en materiele schade voor sommigen immens is.
Sporen van het COVID-19 virus zijn ook terug te vinden in de berichten op Archined, zoals het artikel Shanghai na COVID-19: global city en bouwen voor de buurt van onze China correspondent Harry den Hartog, gepubliceerd op 24 april, of het dagboek van Stijn Giesbers, Anouk Raaijmakers en Stijn Swolfs over hun afstudeerstudio aan de TU Eindhoven (17 april). Recensies over tentoonstellingen lieten en laten op zich wachten vanwege de sluiting van musea. Om de moed erin te houden en anderen te kunnen ontmoeten, organiseerden we in april, mei en juni virtuele lunchwandelingen in Antwerpen, Amsterdam, Malmö en Brussel waarvoor mensen uit de hele wereld inlogde.
2020 is ook het jaar waarin we met de serie PHD begonnen. In deze serie artikelen geven promovendi van verschillende universiteiten uitleg over hun onderzoek en hun werkwijze. Zo schrijft Jana Čulek over haar onderzoek naar utopieën in de literatuur en architectuur om te ontdekken hoe deze ultieme architecturale vertellingen in onze huidige tijd ingezet kunnen worden. Vraag Eireen Schreurs zich af hoe materialen de ontwikkeling van architectuur beïnvloeden, en doet Ali T. As’ad onderzoek naar de museumcultuur in de Palestijnse gebieden.
En in 2020 zijn we begonnen met Archined lab. Ter bevordering van het architectuurklimaat ondersteunt Archined met een zekere regelmaat onafhankelijke en experimentele projecten in de vorm van tijd, kennis en toegang tot ons netwerk. Met Archined lab willen we deze initiatieven nu ook een podium bieden; de inhoud valt onder de redactionele verantwoordelijkheid van de makers. Op Archined lab is de eerste aflevering van de architectuurpodcast Respons te beluisteren en reflecteren de initiatiefneemsters Catherine Koekoek en Veerle Alkemade op het maakproces.

De goede voornemens van 2021. Het publiceren van kwalitatief hoogwaardige artikelen die bijdragen aan het vakdebat, mensen stimuleren om over hun vak(gebied) te schrijven en hun gedachten te delen over urgente vragen en betekenisvolle ontwerpen / tentoonstellingen / boeken etc. Ook zullen we komend jaar weer een nieuwe editie van de Geert Bekaertprijs voor architectuur worden georganiseerd.
Op 4 september 2021 is het 25 jaar geleden dat Archined haar eerste artikel publiceren (over de opening van de Erasmusbrug in Rotterdam – weinig tekst veel linken want linken was toen echt magisch). 2021 wordt dan ook het jaar waarin we ons 25 jarig bestaan online en offline zullen vieren, onder meer met het langlopende multi-project The Persistence of Questioning. Kritische reflecties voor de toekomst, over architectuur en meer. Wat betekent het om architect te zijn? Kan je ethisch verantwoord ontwerpen? Wat is architectuur? Wat is het nut van architectuurcultuur? Met het project The Persistence of Questioning willen Archined en haar partners in 2021 gedurende een jaar het inhoudelijke debat over deze vier wezenlijke vragen stimuleren en faciliteren. Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door een ruimhartige bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Ook in 2021 blijft Archined blijft kritisch en onafhankelijk!

De aftiteling van editie 2020
Archined 2020 werd gemaakt door onze correspondenten: Aglaée Degros, Ali T’Asaid, Andrea Prins, Anneloes de Koff, Anouk Raaijmakers, Arna Mačkić, Bart Decroos, Catherine  Koekoek, Daphne  Bakker, David ter  Arvest, Eireen Schreurs, Eva Schwab, Flip ten Cate, Hans Ibelings, Hans Venhuizen, Harry den Hartog, Herman van Bergeijk, Ive Stevenheydens, JaapJan Berg, Jana Čulek, Janno Martens, Jean-Paul Baeten, Joep Gosen, Joost van den Hoek, Jos  Bosman, Justin Agyin, Karim van Knippenberg, Kornelia  Dimitrova, Leo Oorschot, Lucas Verweij, Martino Tattera, Matteo Kuijpers, Mélanie van der Hoorn, Merten Nefs, Mieke Dings, Olaf  Winkler, Otakar Máčel, Paul Kuipers, Paul  Groenendijk, Phoebus  Panigyrakis, Pieter Waijer, Pieter Graaff, Sabine Bauer, Saimir Kristo, Saskia Naafs, Simon Franke, Sjoerdieke  Feenstra, Stijn Giesbers, Stijn Swolfs, Thomas Wensing, Thomas Rasker, Tijs van den Boomen, Tim Peeters, Tom Schoonjans, Ton Verstegen, Veerle  Alkemade, Vincent Kompier, Violette Schönberger, Vjera Sleutel, Wies Sanders, Xander Vermeulen Windsant, Yael von Mengden, Zofia  Piotrowska.

Vertaler en Engelstalige redacteur: Billy Nolan
Website ontwerp: Martijn Rietveld
Beheer: Marc de Bruijn / Puntpixel

Om onze activiteiten te kunnen uitvoeren hebben we de steun van de vakgemeenschap nodig. Archined wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van onze Archined-leden: Zwarts & Jansma Architecten b.v., Zus Public B.V., Zoetmulder, ZILT architecten, Zes X Zes Visuele Communicatie, Zecc Architecten, XVW Architecten, XML, WY. (van Wylick) architecten, wUrck architectuur stedenbouw landschap, wrk architecten, WJDARCHITECTEN, Wissing BV, Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, Whitespace Architects, Westcord Design Department, West 8 urban design & landscape architecture b.v., We Love The City, WAM Architecten, VVKH architecten B.V., Vollmer & Partners, VMX Architects, Vlug & Partners, Versseput, Verheijen Smeets Architecten, Vera Yanovshtchinsky architecten bv, Venster Architekten, VenhoevenCS, Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten, van Veen Architecten, Van Schagen architekten, Van Manen, Van Hoogevest Architecten, Van Egmond Totaal Architectuur, VAN AKEN Concepts Architecture Engineering, Vakwerk, Urbanova en Veerman Architecten, Uitgeverij Duizend & Een, UBIKmh, TWA architecten, TU Delft, The Berlage, p/a SSC Finance Crediteuren, TTDesign/Multi Corporation B.V., Traanberg Partners architectuur en bouwmanagement, ToornendPartners, Thomas Architecten, Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, Technische Universiteit Eindhoven, Team V Architectuur , Tangram Architekten, Synopel, SYNCHROON, Syb van breda & Co, architects, SVP  Architectuur en Stedenbouw bv, Superuse Studio, Studioschaeffer, Studioninedots, Studio Marco Vermeulen, studio Hartzema, STUDIO dot NL, Studio Bereikbaar, Strootman Landschapsarchitecten, Streetlife, Streefkerk architects + consultants, STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE, Stijl Architectuur , Stichting SCHUNCK*, Stichting Archiprix, Stichting Air, Stg. Fontys Hogescholen, FZ Team Tilburg, Stadgenoot, Squizzo Architecten BV, Spring architecten, Specht Architecten, Spacevalue, space&matter, Snitker/Borst architecten, SMARTLAND, Slangen + Koenis  Architecten, Shift architecture urbanism, Scott Brownrigg BV, Scala Architecten, S.A.B. Arnhem B.V., Ruimtevolk, RPHS architecten, Rijnboutt – architectuur, stedenbouw, strategie, Refitters B.V., Rau, Rappange & Partners Architecten b.v., Radar Architectuur, Quist Wintermans Architekten B.V., Queeste architecten, PVH Europe BV, PRJCT WRKS BV, Powerhouse Company, PosadMaxwan, Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, Personal Architecture BNA, Palmbout Urban Landscapes B.V., P.A.M. Teunissen Architectenbureau b.v., OTH Architecten, OPL Architecten, Open Kaart, ONB , OMA, OKRA landschapsarchitecten, Oiii Architecten , OeverZaaijer architectuur en stedenbouw – OZ, OdV interieurarchitecten bv, OD205, NXTLANDSCAPES, NoRA, NL Urban Solutions, Nine Oaks, Nieuweboer Architecten bv bna, nieuwe architecten, Next Architects, Neutelings Riedijk Architecten, NAi boekverkopers, N Architecten, MVSA bv, MVRDV bv, MUST, Mulderblauw Architecten bv, MTD Landschapsarchitecten, MORE Architecture, MONK architecten BNA, Mollink Soeters PPHP, Molenaar & Co architecten, MIX architectuur B.V., MIR architecten, Merk X, Mei. Architecten en stedenbouwers, Mecanoo Architekten BV, Maurer United Architects (MUA), Matthijs de Boer Stedenbouw bv, MAS architectuur.nl, Marge Architecten, Marc Koehler Architects , Made by Mistake, maccreanorlavington architects, Maas Architecten b.v., MAAQ design + build, M3H, LOS Stadomland, Loos van Vliet, LOLA landscape architects, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, Linea architecten, LIAG architekten en bouwadviseurs, LEVS architecten, Laos Landschapsarchitecten B.V., Land-id, Kuiper Compagnons, KRFT, KOW Concepts Design & Development B.V., korth tielens architecten, Korteknie Stuhlmacher Architecten, kodde architecten bna, Klunder architecten, Kerssens I de Ruiter Architecten , Kern architecten, Kentie en Partners Architekten BV, KENK architecten, KCAP architects & planners, KAW architecten en adviseurs 1, Karres en Brands landschapsarchitecten, Kampman Architecten, Juurlink [+] Geluk stedenbouw en landschap, Johan De Wachter Architects / JDWA, JMW architecten, JHK Architecten, JCAU BV (voorheen Jo Coenen & Co. Architekten BV), JAM*, inTex architecten, Interieur+Architectuur by KAMERLINGVANDERBURGH, Inside Outside, Ingenieursburo AKM, Inbo BV, IMOSS bureau voor stedebouw B.V., humble martens, Houben / Van Mierlo Architecten, Hospitality Group, Hosper NL BV, Hootsmans architectuurbureau bv, Hoogte Twee – Bureau voor architectuur en stedebouw, Hollandse Nieuwe concepts & design, Hogeschool van Amsterdam, Hofman Dujardin Architecten, Hilberink Bosch Architecten, HFB B.V., Heyligers design+projects, HeusschenCopier Landschapskracht, Het Oversticht, Het Nieuwe Instituut, Henckel & Zahir Architects, Heembouw Architecten, HDK Architecten bna bni bnsp, HaskoningDHV Nederland B.V., Hanzehogeschool Groningen – Academie van Bouwkunst Groningen, Hans van Heeswijk architecten, Hamlet Design+Build Technology BV, HAGUE architects, H+N+S Landschapsarchitecten, Gueller Gueller architecture urbanism, G-star RAW cv, Grosfeld Van der Velde architecten, Groosman B.V., Graziosi Progetti, Gortemaker Algra Feenstra, GGH ARCHITECTEN BV, Geurst & Schulze architekten BV, Gemeente Rotterdam, secretariaat Comm. Welstand + Monumenten, Gemeente Rotterdam, gemeente groningen – RO/EZ- directie project ontwikkeling – afdeling ruimtelijke plannen, Gemeente Den Haag, GAAGA, Fokkema & Partners Architecten BV, FG stijl, Felixx Landscape Architects & Planners, FARO Architecten, Faam Architects, Ex Interiors, ELLBRU, EGM architecten bv, Ector Hoogstad Architecten , ECHO Urban Design, Ebbens architecten, DROM, DP6 architectuurstudio, Dorp, Stad en Land, Dorenbos Architekten bv, DOK Architecten bv, DMV Architecten, DISELarchitects, Designa Interieur & Architectuur, Denc Netherlands BV, DELVA Landscape Architects, Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw, Dedato ontwerpers en architecten, De Zwarte Hond BV, De Urbanisten, De Kort Van Schaik, De Bijenkorf, de Architekten Cie B.V., daf-architecten, Cushman & Wakefield, CULD, Complex Urban Landscape Design Amsterdam, Croonenburo 5 Maastricht, Crimson, Concrete Architectural Associates, Common Affairs, Coare Interieurarchitectuur, CIVIC, Cityförster, citizenM asset management BV, Cepezed, CBRE B.V., Casper Schwarz architects, casanova + hernandez architecten, Carve, Burobeb, buro3 architecten, Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, Buro Ruim B.V., buro MA.AN, BURO LUBBERS Landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp, Buro Duck, BureauVanEig, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, Bureau SLA, Bureau Europa, Bureau Architectenregister, Buiten5, BRIQUE architecten, BRINK architectuur & stedenbouw bv, Braaksma & Roos Architectenbureau, Borren Staalenhoef Architecten BV, Boparai Associates, BNA, biq, Binnenvorm, Bierman Henket architecteen, BFAS+ , BETA, BERNS architectuur, Berger Barnett Architecten, Benthem Crouwel Architekten BV BNA, Bekkering Adams Architecten BV, Bedaux de Brouwer Architecten BV, BDP Rotterdam bv, Basic City A+U, Barcode architects, atelier Rijksbouwmeester, Atelier PRO architekten bv, Atelier Kempe Thill, ArtEZ Academie van Bouwkunst Arnhem, Aroundtown Management B.V., AREA Occupier Solutions, Arconiko Architecten, Arcom Partners B.V., Architektenbureau Roos en Ros bv, ArchitectenGilde, Architectenburo MTB, Architectenburo de Vries en Theunissen BV, Architectenbureau Vroom, Architectenbureau Visser en Bouman , Architectenbureau Paul de Ruiter B.V., architectenbureau Koen van Velsen, Architectenbureau Hoogeveen bv, Architectenbureau De Twee Snoeken, Architecten aan de Maas, Archipunt, Archipel Ontwerpers, ARCAM, ARC2 architectuurstudio, Aorta, ANA architecten, AIDarchitecten, AG architecten BNA, Aectual BV, Academie van Bouwkunst Rotterdam, Academie van bouwkunst Amsterdam, ABC Architectuurcentrum, AAS Architecten, AAArchitects, AAArchitecten bv, a/d Amstel Architecten, 8A Architecten, 19 Het Atelier architecten, 01-10 Architecten bv, +31ARCHITECTS, .FABRIC.

Speciale dank aan onze partners:
Bouwen met Staal, Wisselingh en Toorens, ELLBRU, Nai Booksellers, Archiprix, en het AFFR
en de 2020 adverteerders: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Het College van Rijksadviseurs, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Jaarbeurs Utrecht, Job Dura Fonds en Het Nieuwe Instituut.

De allerbeste wensen voor 2021 van het Archined team Marina van den Bergen, Paoletta Holst en Machteld Solinger, en het Archined bestuur Han van den Born, Anne Hoogewoning, Peter Jansen, Aura Luz Melis, Bianca Seekles en Dirk Sijmons.