Kijk & Luister

Archined Lab: “Maar het is wel heel leuk” – Respons afl.2

L

Archined Lab

Ondersteunt onafhankelijke experimentele initiatieven.

Architectuurpodcast Respons wil een plek creëren voor het onderzoeken en bespreekbaar maken van feministische vragen in architectuur. Op Archined lab zijn de afleveringen te beluisteren en reflecteren de initiatiefneemsters Catherine Koekoek en Veerle Alkemade op het maakproces.

illustratie Anne de Zeeuw

illustratie Anne de Zeeuw

Architecten dragen zwart, drinken veel koffie, werken veel en slapen weinig – of dat is in elk geval het cliché. Maar hoe staat het eigenlijk echt met de werkcultuur in de architectuur? Wat is de invloed van het gebrek aan diversiteit op de werkvloer? En waar komt het beeld van de koffiedrinkende, oververmoeide en altijd-doorwerkende architect vandaan?

In de vorige aflevering van Respons onderzochten we de million dollar question: waar zijn alle vrouwelijke architecten heen? Het viel ons op dat veel van de mensen met wie we in de eerste aflevering van onze podcast spraken, zeiden geluk te hebben met het feit dat ze niet terecht waren gekomen  bij een bureau met ongezonde uren, een hoge werkdruk en een schamel salaris. Blijkbaar was de verwachting dat een gezonde werkcultuur eerder uitzondering is, dan regel.
In deze aflevering gaan we dieper in op iets wat misschien wel één van de oorzaken is voor het gebrek aan diversiteit in de praktijk: de beruchte werkcultuur. We spreken met Robyne Somé, Xenia Otmakhova, Anne van der Meulen en Thijs Asselbergs over het gevaar architectuur te zien als passie, het belang van inclusieve bedrijfsvoering en het oprichten van een vakbond. Onze gesprekken en reflecties worden daarnaast gevormd door de mensen met wie we tijdens ons onderzoek zonder microfoon praten en de mensen die hun naam liever niet in de podcast willen – bijvoorbeeld uit angst voor negatieve invloeden op hun carrières. Met prijswinnend architect, kunstenaar en docent Paulien Bremmer onderzoeken we ten slotte hoe architectuur kan veranderen door op een collectieve manier te werk te gaan.

Beluister de aflevering hier of in je favoriete podcastapp: Spotify , Soundcloud, of Apple podcast.

Respons is een meerstemmig project: met een veelheid aan perspectieven wordt het mogelijk om nuances aan te brengen en rode draden zichtbaar te maken. In de volgende afleveringen van Respons zullen we dieper in verschillende thema’s duiken, zoals het ontwerponderwijs, verdienmodellen en andere financiële zaken in de architectuur, de rol van geschiedschrijving en archivering en antwoorden op de vraag: hoe ziet feministische architectuur er eigenlijk uit? We komen daarom graag in contact met méér stemmen van mensen die in de architectuur werken, of juist hebben besloten om dat niet (meer) te doen. Het maakt niet uit of je recent afgestudeerd bent, of al langer betrokken bent bij de architectuur. Wil je je ervaringen of andere reflecties met ons delen? Schroom dan niet om ons te benaderen: responspodcast@gmail.com.

Enkele gerelateerde artikelen