frame WORK frame, 2021

Pq

The Persistence of Questioning

Kritische reflecties voor de toekomst, over architectuur en meer.

In het kader van het project The Persistence of Questioning creëerde beeldend kunstenaar en fotograaf Filip Dujardin een fotocollage waarin de ambigue situatie van de huidige tijd wordt verbeeld: zekerheden desintegreren, architectuur wordt steeds nadrukkelijker een commodity. Kan een nieuwe omgang met elementaire architectonische vormen en typologieën de toekomst van de architectuur vormen?

frameWORKframe Filip Dujardin © 2021

frameWORKframe / © Filip Dujardin, 2021

De basis van frameWORKframe, 2021 betreft een frame van metalen rekken die in een demontage/afbraak fase zitten. Het is een metafoor voor oude denkbeelden in de architectuur versus nieuwe oplossingen die bedacht moeten worden voor de toekomstige uitdagingen van het vakgebied. Het oude frame staat er nog, maar is aan het desintegreren. De structuur staat open voor een nieuwe invulling met een andere logica. Deze ambigue situatie verbeeldt de transitie waarin onze wereld zich momenteel bevindt zowel op ecologisch, economisch, sociaal ethisch en ook op architecturaal vlak. De verschillende elementen die in het frame zijn geplaatst tonen zowel de materialen van een door de markt gedomineerde bouwwereld als de meest elementaire architectonische vormen en typologieën die nog altijd niet aan ontwerpkracht hebben ingeboet. Samen vormen zij de bouwstenen voor de toekomstige architectuur. Het herschikken van huidige grondstoffen, materialen en productieprocessen, en het opnieuw omgaan met onze historische bagage zal de architectuur in de toekomst richting geven.

Enkele gerelateerde artikelen

Pq
Barcode © OMA

Feature

Reinier de Graaf en het universum van de permanente belofte

In het kader van het project The Persistence of Questioning bespreken Saskia van Stein en Reinier de Graaf de ontwikkelingen in het vakgebied aan de hand van De Graafs bewogen carrière bij OMA

Pq
Kantoorgebouw Office Building / OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Feature

De Veerkracht van Vorm. Een gesprek met Kersten Geers, OFFICE Kersten Geers David Van Severen

In het kader van het project The Persistence of Questioning voeren Véronique Patteeuw en Kersten Geers een gesprek over de overtuigingskracht van architectuur als vorm en gebaar.

Pq

Feature

Een plek om van te dromen. Infrastructuren voor activisme

In het kader van het project The Persistence of Questioning spreken Veerle Alkemade en Catherine Koekoek zich uit over de richting die de architectuur in de (nabije) toekomst zou moeten opgaan.

Opinie

Beeld als argument

Een pleidooi voor het inzetten van beeld als een krachtig instrument bij de formulering van onze visie op onze omgeving.