Nieuws

De aftiteling van 2021 en goede voornemens voor 2022

foto Archined familie-album

2021 was een extra bijzonder jaar voor Archined, we vierden ons 25 jarig jubileum – best wel bijzonder vinden wij zelf, de maatschappelijke, culturele en media landschappen zien er nu totaal anders uit dan in 1996 toen het eerste artikel werd gepubliceerd. Ter markering van deze mijlpaal initieerden we het langlopende multi-project The Persistence of Questioning. kritische reflecties voor de toekomst, over architectuur en meer. Een project dat tot de zomer van 2022 loopt en waarmee we de vakwereld willen verleiden uit hun bubbels te komen en zich reflectief uit te spreken over de richting die de architectuur in de (nabije) toekomst zou moeten opgaan. We publiceren essays die langer zijn dan de gebruikelijke Archined artikelen, beeldessays, podcasts en fraai vormgegeven cahiers. De publieke bijeenkomsten zijn uitgesteld tot 2022  > meer informatie over het project.
2021 was ook het jaar waarin we zochten naar nieuwe vormen van architectuurkritiek, minder objectgericht meer contextgericht. Zoals de recensie van Max Slangen over de ontwikkelingen op het Eindhovense Strijp S en in het bijzonder over de Trudo Toren van Stefano Boeri en Haasje Over naar ontwerp van VMX; het artikel van Tim Peeters over het Depot Boijmans Van Beuningen; Martijn Kruijf die schreef een beschouwing over de winnaar van de NRP Gulden Feniks 2021, De Nieuwe Stad in Amersfoort; Sophie Czich verbeelde haar architectuurkritiek in de vorm van een animatie; en Vincent Kompier onderwierp de ontwikkelingen op de (voormalige) Amsterdamse bedrijventerreinen Sloterdijk en Amstel 3 aan een kritische beschouwing.
Het team van het AFFR was zo genereus om ons twee films te laten cureren voor haar 2021 festival. Onze keuze, de speelfilms High-Rise en Hands over the City werden door respectievelijk San Dino Arcilla en Marten Kuijpers van context voorzien.

De covid-pandemie heeft maatschappelijke vraagstukken meer zichtbaar gemaakt, opgaven die bijna allemaal letterlijk en figuurlijk verbonden zijn met ruimtelijke vraagstukken. Ons voornemen voor 2022 – en de komende 25 jaar – zonder concessies publicatie van hoogwaardige, onafhankelijke kritische journalistiek over architectuur en meer mogelijk te blijven maken, en de vakgemeenschap te blijven stimuleren zich uit te spreken door met elkaar en anderen in gesprek te gaan en te blijven. Stay tuned.

De aftiteling van editie 2021
Archined 2021 werd gemaakt door onze correspondenten: Andrea Prins, Catherine  Koekoek, Christopher Clarkson, Daan de Jong, Filip Dujardin, Francien van  Westrenen, Tim Peeters, Han Meyer, Hans Ibelings, Harry den Hartog, Herman van Bergeijk, Ive Stevenheydens, JaapJan Berg, Jana Čulek, Jens van Kamp, Jeroen Visschers, Joeri Pruys, Jules  Schoonman, Justin  Agyin, Karin Christof, Laure Denis, Lena  Knappers, Leonardo Marchese, Luce Beeckmans, Maarten de Haas, Margit  Schuster, Marijn Bril, Marina Otero Verzier, Marten Kuijpers, Martijn  Kruijf, Martine Bakker, Max Slangen, Melanie  van der Hoorn, Noël van  Dooren, Noortje Weenink, Pauline van Roosmalen, Phoebus  Panigyrakis, Pia Prantl, Rosetta Elkin, San Dino  Archilla, Saskia van Stein, Sergio M. Figueiredo, Setareh Noorani, Sophia Holst, Sophie Czich, Theo Deutinger, Thomas  Rasker, Tijs van den  Boomen, Tim Devos, Tom  Schoonjans, Veerle  Alkemade, Véronique Patteeuw, Vincent Kompier, Vjera  Sleutel, Wies  Sanders, Xander Vermeulen Windsant.

Vertalers en Engelstalige redacteuren: Billy Nolan, D’Laine Camp en Maria van Tol
Website ontwerp: Martijn Rietveld
Beheer: Marc de Bruijn / Puntpixel
Ontwerp The Persistence of Questioning cahiers: Marius Schwarz
The Persistence of Questioning podcasts: Danielle Emans en Geert van de Wetering / De Kostgangers.

Om onze activiteiten te kunnen uitvoeren hebben we de steun van de vakgemeenschap nodig. Archined wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van onze Archined-leden: .FABRIC, 01-10 Architecten, 19 Het Atelier architecten, 8A Architecten, a/d Amstel Architecten, AAArchitecten, AAArchitects, AAS Architecten, aatvos, ABC Architectuurcentrum, Academie van bouwkunst Amsterdam, Academie van Bouwkunst Rotterdam, Aectual, AG architecten BNA, ANA architecten, ARC2 architectuurstudio, ARCAM, Archipel Ontwerpers, Archipunt, Architecten aan de Maas, Architectenbureau De Twee Snoeken, Architectenbureau Hoogeveen, architectenbureau Koen van Velsen, Architectenbureau Paul de Ruiter, Architectenbureau Visser en Bouman, Architectenbureau Vroom, Architectenburo MTB, ArchitectenGilde, Architektenbureau Roos en Ros, Arcom Partners, Arconiko Architecten, AREA Occupier Solutions, Aroundtown Management, ArtEZ Academie van Bouwkunst Arnhem, Atelier Kempe Thill, Atelier PRO architekten, atelier Rijksbouwmeester, Barcode architects, BDP Rotterdam, Bedaux de Brouwer Architecten, Bekkering Adams Architecten, Benthem Crouwel Architekten BV BNA, Berger Barnett Architecten, BERNS architectuur, BETA, BFAS+, Bierman Henket architecteen, biq, BNSP, Bond van Nederlandse Architecten BNA, Boparai Associates, Borren Staalenhoef Architecten, Braaksma & Roos Architectenbureau, BRINK architectuur & stedenbouw, BRIQUE architecten, Buiten5, Bureau Europa, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, BureauVanEig, buro de Haan, Buro Duck, BURO LUBBERS Landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp, buro MA.AN, Buro Ruim, Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, buro3 architecten, Carve, casanova + hernandez architecten, Casper Schwarz architects, CBRE, Cepezed, Cityförster, CIVIC, Coare Interieurarchitectuur, Common Affairs, Concrete Architectural Associates, Crimson, CRKL architecten, Croonenburo 5 Maastricht – CB5, CULD, Complex Urban Landscape Design Amsterdam, Cushman & Wakefield, daf-architecten, DAT ((De Architectenwerkgroep Tilburg), de Architekten Cie, De Kort Van Schaik, De Nieuwe Context, De Urbanisten, De Zwarte Hond , Dedato ontwerpers en architecten, Defesche Van den Putte, architectuur en stedenbouw, DELVA Landscape Architects, Denc Netherlands , Derksen Windt architecten, DMV Architecten, DOK Architecten , Dorenbos Architekten , Dorp, Stad en Land, DP6 architectuurstudio, DROM, Ebbens architecten, ECHO Urban Design, Ector Hoogstad Architecten, EGM architecten, ELLBRU, ENZO architectuur & interieur, Everspartners, Ex Interiors, Faam Architects, FARO Architecten, Felixx Landscape Architects & Planners, Fokkema & Partners Architecten, GAAGA, Gemeente Den Haag, gemeente groningen – RO/EZ- directie project ontwikkeling – afdeling ruimtelijke plannen, Gemeente Rotterdam, Gemeente Rotterdam, secretariaat Comm. Welstand + Monumenten, Geurst & Schulze architekten, GGH ARCHITECTEN, Gortemaker Algra Feenstra, Graziosi Progetti, Groosman, Grosfeld Van der Velde architecten, Gueller Gueller architecture urbanism, H+N+S Landschapsarchitecten, HAGUE architects, Hamlet Design+Build Technology, Hans van Heeswijk architecten, Hanzehogeschool Groningen – Academie van Bouwkunst Groningen, HaskoningDHV Nederland, HDK Architecten bna bni bnsp, Heembouw Architecten, Henckel & Zahir Architects, Het Nieuwe Instituut, Het Oversticht, HeusschenCopier Landschapskracht, Heyligers design+projects, Hilberink Bosch Architecten, Hofman Dujardin Architecten, Hogeschool van Amsterdam, Hollandse Nieuwe concepts & design, Hoogte Twee – Bureau voor architectuur en stedebouw, Hootsmans architectuurbureau, Hosper NL, Houben / Van Mierlo Architecten, humble martens, IMOSS bureau voor stedebouw, Inbo, Ingenieursburo AKM, Inside Outside, Interieur+Architectuur by KAMERLINGVANDERBURGH, inTex architecten, JAM*, JCAU BV (voorheen Jo Coenen & Co. Architekten BV), JHK Architecten, JMW architecten, Johan De Wachter Architects / JDWA, Juurlink [+] Geluk stedenbouw en landschap, Kampman Architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten, KAW architecten en adviseurs 1, KCAP architects & planners, KENK architecten, Kentie en Partners Architekten, Kerssens I de Ruiter Architecten , Klunder architecten, kodde architecten bna, Kokon Architectuur & Stedenbouw, Korteknie Stuhlmacher Architecten, korth tielens architecten, KOW Concepts Design & Development, Kraaijvanger Architecten, KRFT, Land-id, Laos Landschapsarchitecten, LEVS architecten, LIAG architekten en bouwadviseurs, Linea architecten, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, LOLA landscape architects, Loos van Vliet, LOS Stadomland, Loxodrine design & innovation, M Moser Associates, M3H, MAAQ building identity, Maas Architecten, maccreanorlavington architects, Made by Mistake, Marc Koehler Architects , Marge Architecten, MAS architectuur.nl, Maurer United Architects (MUA), Mecanoo Architekten, Mei. Architecten en stedenbouwers, Merk X, MIR architecten, MIX architectuur, Molenaar & Co architecten, Mollink Soeters PPHP, MONK architecten BNA, MORE Architecture, MR. STIR, MTD Landschapsarchitecten, Mulderblauw Architecten, MUST, MVRDV, MVSA, N Architecten, NAi boekverkopers, Neutelings Riedijk Architecten, Next Architects, Niek Roozen Landscape, nieuwe architecten, Nieuweboer Architecten bv bna, Nine Oaks, NL Urban Solutions, NXTLANDSCAPES, OD205, OdV interieurarchitecten, OZ, Oiii Architecten, OKRA landschapsarchitecten, Open Kaart, OPL Architecten, Orange Architects, OTH Architecten, P.A.M. Teunissen Architectenbureau, Palmbout Urban Landscapes, Personal Architecture BNA, Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, PosadMaxwan, PRJCT WRKS, Queeste architecten, Quist Wintermans Architekten, Radartoren Architectuur, Rappange & Partners Architecten, Rau, Refitters, Respace, Rijnboutt – architectuur, stedenbouw, strategie, RPHS architecten, Ruimtevolk, S.A.B. Arnhem, Scala Architecten, Serge Schoemaker Architecten, Shift architecture urbanism, Slangen + Koenis  Architecten, SMARTLAND, Snitker/Borst architecten, space&matter, Spacevalue, Specht Architecten, Speelplan, Squizzo Architecten, Stadgenoot, Fontys Hogescholen, FZ Team Tilburg, Stichting Air, Stichting Archiprix, Stichting SCHUNCK*, Stijl Architectuur , STIJNVANDENBOOGAARD ARCHITECTURE, Streefkerk architects + consultants, Streetlife, Strootman Landschapsarchitecten, Studio Bereikbaar, STUDIO dot NL, studio Hartzema, Studioninedots, Studioschaeffer, Superuse Studio, SVP  Architectuur en Stedenbouw, Synopel, Tangram Architekten, Te Kiefte Architecten, Team V Architectuur, Technische Universiteit Eindhoven, Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, Thomas Architecten, ToornendPartners, Traanberg Partners architectuur en bouwmanagement, TTDesign/Multi Corporation, TU Delft, The Berlage, TWA architecten, Uitgeverij Duizend & Een, Urbanova en Veerman Architecten, Vakwerk, VAN AKEN Concepts Architecture Engineering, van Bergen | Kolpa Architecten, Van Egmond Totaal Architectuur, Van Hoogevest Architecten, Van Manen, Van Schagen architekten, van Veen Architecten, Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten, VenhoevenCS, Venster Architekten, Vera Yanovshtchinsky architecten, Verheijen Smeets Architecten, Vlug & Partners, VMX Architects, Vollmer & Partners, VVKH architecten, WAM Architecten, We Love The City, West 8 urban design & landscape architecture, Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, Wissing, WJDARCHITECTEN, wrk architecten, wUrck architectuur stedenbouw landschap, WY. (van Wylick) architecten, XML, XVW Architecten, Zecc Architecten, Zes X Zes Visuele Communicatie, ZILT architecten, Zoetmulder, Zus Public, Zwarts & Jansma Architecten,

Speciale dank aan onze partners:
Bouwen met Staal, Wisselingh en Toorens, ELLBRU, Nai Booksellers, Archiprix, en het AFFR
en de 2021 adverteerders: AIR, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Beeldfabriek, Design Museum Den Bosch, Het Nieuwe Instituut, Independent School for the City, KondorWessels Projects, Landschapstriënnale 2021, en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Het project The Persistence of Questioning Kritische reflecties voor de toekomst, over architectuur en meer wordt mede mogelijk gemaakt door een genereuze bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Een vrolijk, gelukkig, en gezond 2022 toegewenst!
het Archined team – Marina van den Bergen, Leonieke van Dipten, Paoletta Holst – en het Archined bestuur – Han van den Born, Anne Hoogewoning, Peter Jansen, Aura Luz Melis, Bianca Seekles en Dirk Sijmons.