Kijk & Luister

Stop waar je mee bezig bent en luister naar onze podcast Waar staat de architectuurcultuur?

Pq

The Persistence of Questioning

Kritische reflecties voor de toekomst, over architectuur en meer.

Staat architectuurcultuur in dienst van de praktijk en het economische belang, of moet het hier juist kritisch op reflecteren? In de mediacultuur van ontwerpbureaus is beeld (collage, rendering, foto) de dominante communicatievorm geworden om al dan niet opgeleverde projecten wereldkundig te maken. Maar kan beeld nog meer zijn? Fotografen Kim Bouvy en Rufus de Vries spreken over de kritische rol die architectuurfotografie kan spelen binnen het ontwerpdiscours.

podcast waar staat de architectuurcultuur

Voor de podcast die De Kostgangers in opdracht van Archined maakte in het kader van het project The Persistence of Questioning. Kritische reflecties voor de toekomst, loopt Geert van de Wetering met Kim Bouvy door de omgeving van de Wijnhaven (Rotterdam) en kijkt door haar ogen naar de stad. “Het is helemaal op tijdelijkheid ingericht […] Het gaat heel erg over winstmaximalisatie, denk ik, niet over het verbeteren van stedelijk leven […] Alle aandacht, alle investering, zit in het pand, niet in het gebied er omheen.” Bouvy staat bekend om haar kritische en onderzoekende blik, die onder meer tot uitdrukking komt in de publicatie Phantom City. Fotografie is voor haar een middel om gedachtes te formuleren en een mening te kunnen uiten, haar beelden zijn een pleidooi voor de waardering van een ander soort kwaliteit. “Hoe we onze omgeving vorm geven, zegt iets over ons”.

Phantom City / ’t Steiger-Keizerstraat, Rotterdam juli 2007 / foto Kim Bouvy

Phantom City / ’t Steiger-Keizerstraat, Rotterdam juli 2007 / foto Kim Bouvy

Rufus de Vries wil met zijn fotografie het belang van het bestaande sociale leven in de wijken benadrukken. Voor zijn serie Buurtbanden observeerde hij bewoners in een buurt, keek naar de onderlinge relaties en hij bezocht de plekken waar mensen uit de buurt elkaar ontmoeten. De bewoners werden actief betrokken in het project en bepaalden zo mede de beeldvorming. Voor zijn recente project Verdichten Verlichten doet De Vries fotografisch onderzoek naar de effecten van stedelijke verdichting voor de huidige bewoners. Hij neemt Van de Wetering mee naar een van zijn onderzoeksterreinen, het Hoefkwartier in Amersfoort. Daar ontmoeten ze ook Eugène Zaaijer, projectleider Smart Sustainable Cities van de Hogeschool Utrecht.

Buurtbanden Amsterdam Noord (2018) / foto Rufus de Vries

Buurtbanden Amsterdam Noord (2018) / foto Rufus de Vries

Luister de podcast van de Kostgangers op jouw favoriete podcast app:
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Podbean

Enkele gerelateerde artikelen