Nieuws

A perfect world? Archined Classics op het AFFR

U

Archined Unplugged

Om je wereldbeeld een beetje op te schudden.

scroll down for English
Hoe fijn zou het zijn om te leven in een perfecte wereld? Na het zien van de komische speelfilm Mon Oncle (Jacques Tati, 1958) en de Noorse dystopie Den brysomme mannen (Jens Lien, 2006) denk je daar mogelijk iets genuanceerder over. De Archined classics op deze editie van het AFFR.

still uit Den brysomme mannen

still uit Den brysomme mannen

Voor deze editie van het AFFR (Architectuur Filmfestival Rotterdam) mocht de Archined redactie wederom twee speelfilms (Archined classics) programmeren. Het zijn speelfilms waarvan wij vinden dat je ze als ontwerper gezien zou moeten hebben. Zo kan de film vanuit een ruimtelijk perspectief interessant zijn, speelt een ontwerper een belangrijke rol in het verhaal, of kan de film vragen oproepen die voor de ontwerpwereld relevant zijn. De klassiekers dit jaar zijn: Mon Oncle van Jacques Tati uit 1958 en Den brysomme mannen van Jens Lien uit 2006.

Vrijdag 7 oktober 21.00
Mon Oncle – Jacques Tati – 1958 – Fr – 157 min
De met een Oscar voor beste buitenlandse film bekroonde komedie speelt zich grotendeels af in en rond de hypermoderne Villa Arpel. De villa is modern in architectonische verschijningsvorm, materialisatie en inrichting, én ze is voorzien van de meest innoverende technische snufjes. Kortom een woning met domotica in een pre-internet-tijdperk. De hoofdrolspeler Monsieur Hulot (Jacques Tati zelf) woont in een conventioneel huis. Het bezoek aan zijn zus die met man en kind in de door henzelf gecreëerde Villa Arpel wonen, verloopt chaotisch. De kritiek die Tati met deze oogstrelende film uit op de na-oorlogse mechanische efficiëntie en het consumentisme doet soms akelig actueel aan.

Voorafgaande aan de film geeft Floris Paalman (docent en onderzoeker Filmstudies aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de redactie adviesgroep van Mediapolis) een presentatie over het Moderne Huishouden.
Nieuwsgierig? Koop hier je kaartje.

Friday 7 October 9.00 p.m.
Mon Oncle – Jacques Tati – 1958 – Fr – 157 min
Winner of the Oscar for best foreign film, Mon Oncle is mostly set in and around the ultra-modern Villa Arpel. Modern in its architectural appearance, materials and layout, the villa is fitted with the most innovative technical gadgets: an automated home in a pre-internet world. The lead character Monsieur Hulot (played by Jacques Tati himself) lives in a conventional house. His visit to his sister, who lives with her husband and son in the villa they created for themselves, unfolds chaotically. Tati’s criticism of post-war mechanical efficiency and consumerism in this delightful film feels incredibly contemporary.

Before the film, Floris Paalman (teacher and researcher in Film Studies at the University of Amsterdam and member of the editorial board of Mediapolis) will give a presentation about the Modern Household.
Get your tickets here.

still uit Mon Oncle

still uit Mon Oncle

Zaterdag 8 oktober 21.15
Den brysomme mannen – Jens Lien – 2006 – No – 135 min
Oorlogen, hongersnoden, onrechtvaardigheden en de gevolgen van de klimaatcrisis stromen onophoudelijk via schermen ons leven binnen. Daarnaast zijn er de dagelijkse beslommeringen: de stinkende vaat, kotsende kat, lekkende pen en de chagrijnige baas. Maar er schijnt een andere wereld te zijn. De wereld die ons 24/7 wordt voorgehouden door de Mr. Marvis reclames, de instaposts van Kylie Jenner en Nate Berkus én architectuurrenderingen: perfect, smetteloos en bevolkt door opgeruimde, gezonde mensen. In Den brysomme mannen, een strak vormgegeven film met gedempte kleuren, komt de hoofdpersoon na een geslaagde zelfmoordpoging in een perfecte wereld terecht. Het leven in een stad zonder problemen blijkt niet eenvoudig te zijn.

Voorafgaande aan de film geeft Miruna Dunu (information designer met een achtergrond in architectuur en werkzaam als Visual Communications Designer bij MVRDV, en tevens maker van de prijswinnende experimentele docu-fiction Coastland) een presentatie over het Happiness-filter.
Benieuwd? Koop hier je kaartje.

Saturday 8 October 9.15 p.m.
Den brysomme mannen – Jens Lien – 2006 – No – 135 min
We are constantly bombarded on our screens by war, famine, injustice and the climate crisis. On top of that we have our own personal concerns: dirty dishes, sick cat, leaky pen, grumpy boss and so on. But there turns out to be another world held up to us all the time by the Mr. Marvis ads, the Instagram posts of Kylie Jenner and Nate Berkus, and architecture renderings: the perfect, unblemished world populated by cheerful, healthy people. In The Bothersome Man (Den brysomme mannen), a sleekly styled film with subdued colours, the lead character ends up in a perfect world after a successful suicide attempt. But life in a city without problems turns out to be not that simple.

Before the film, Miruna Dunu (information designer with a background in architecture working as Visual Communications Designer at MVRDV, and author of the award-winning experimental docu-fiction Coastland) gives a presentation about the Happiness filter.
Get your tickets here.

Enkele gerelateerde artikelen