Kijk & Luister

The Persistence of Questioning Podcasts

Pq

The Persistence of Questioning

Kritische reflecties voor de toekomst, over architectuur en meer.

Voor de podcast die De Kostgangers in opdracht van Archined maakte in het kader van het project The Persistence of Questioning. Kritische reflecties voor de toekomst, onderzoekt Geert van de Wetering de grote vragen: Waar staat de ontwerppraktijk? Is ontwerpen ethiek? Wat is architectuur? en Waar staat de architectuurcultuur?

podcast waar staat de architectuurcultuur

Waar staat de architectuurcultuur?

Staat architectuurcultuur in dienst van de praktijk en het economische belang, of moet het hier juist kritisch op reflecteren? In de mediacultuur van ontwerpbureaus is beeld (collage, rendering, foto) de dominante communicatievorm geworden om al dan niet opgeleverde projecten wereldkundig te maken. Maar kan beeld nog meer zijn? Fotografen Kim Bouvy en Rufus de Vries spreken over de kritische rol die architectuurfotografie kan spelen binnen het ontwerpdiscours.

Luister de podcast van de Kostgangers op jouw favoriete podcast app:
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Podbean

Wat is architectuur?

Is architectuur nog de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving waarin de mens centraal staat, of is het meer? Ziega van den Berk en Umut Türkmen vertellen over hun afstudeerproces en -project, en het belang om verder te kijken dan de traditionele afbakening van het vakgebied. Dirk van den Heuvel (associate professor TUDelft) ziet projecten en praktijken van studenten en architecten steeds diverser en inclusiever worden.

Luister de podcast op jouw favoriete podcast app:
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Podbean

Is ontwerpen ethiek?

Markus Appenzeller (hoofd van de masteropleiding stedenbouw van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst en medeoprichter van MLA+) en Lyongo Juliana (architect en directeur Caribische Regio bij OZ Architects) bespreken met Geert van de Wetering de gevolgen van ontwerpkeuzes voor de samenleving, de aarde en het klimaat. Op welke wijze en in welke mate verhoudt de architect zich tot de wereld en geeft zij/hij hier rekenschap van?

Luister de podcast op jouw favoriete podcast app:
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Podbean

Waar staat de ontwerppraktijk?

In deze aflevering spreekt Geert van de Wetering met Setareh Noorani en Marian van der Waals over feministische ontwerpstrategieën, de architect als ontwikkelaar en meer. Wat betekent het om nu en in de toekomst architect te zijn? Verandert de positie van de architect in de samenleving en hoe verschuift haar rol in het ontwerp- en bouwproces?

Luister de podcast op jouw favoriete podcast app:
Spotify
Apple Podcasts
Google Podcasts
Podbean

Enkele gerelateerde artikelen