Kijk & Luister

IFFR tips 2023

Hoera, er is weer een live IFFR (International Film Festival Rotterdam) dit jaar! Én er zijn verrassend veel en toegankelijke architectuurfilms voor de Archined-lezers. Maar zoals altijd: garantie tot aan de rode loper.

Malin TV (Gyz la Rivière, NL, 93 min.)

De Rotterdamse kunstenaar Gyz la Rivière is een heerlijke vreemde eend in de bijt die zijn voorliefde voor Rotterdam en retro mediacultuur vertaalt in droogkomische kunstuitingen. Na de films Rotterdam 2040 over de toekomst van Rotterdam, en New Neapolis over vier havensteden volgt nu Malin TV over onder andere de Trotskist Henk Sneevliet (ja, die van het gelijknamige metrostation). De schuilnaam van Sneevliet was Maring, in Azië verbasterd tot Malin. Wat je kunt verwachten is een rollercoaster aan nieuwe en historische beelden over Sneevliet en het verre oosten, gemonteerd in een adembenemend tempo met kekke elektronische klanken. Komt dat zien!

Kunstkamera (Jan Svankmajer, Tsjechië, 114. min.)

Op dit moment is er een toffe TV-serie te zien van Ramsey Nasr: Dr. Nasrs Wunderkammer. Daarin struint Nasr door zijn indrukwekkende collectie naturalia en meer, een weergaloze collectie waarmee je als het ware een tijd-en wereldreis in 1 maakt. Als je daarvan houdt dan moet je zeker de overtreffende trap bezoeken tijdens het IFFR. Wereldberoemd cineast Svankmaier (88 jaar inmiddels) is bekend geworden van zijn absurdistische stop motion films en zijn Tsjechische kasteel staat vol met de objecten die hij daarvoor heeft gebruikt. In deze film leidt hij je rond door zijn bizarre verzameling.

Depot – Reflecting Boijmans
(Sonia Herman Dolz, NL 86 min.)

Met het Depot inmiddels omarmd door bijna iedere Rotterdammer, lijkt deze documentaire een beetje mosterd na de maaltijd, maar als fan natuurlijk verplichte kost. Directeur Sjarel Ex en architect Winy Maas leiden je, met de begeleidende klanken van de Thunderbirds-tune,  rond achter de schermen van de bouw van het depot. In de film worden ook beelden gebruikt van  de film Bouw Museum Boijmans, die voor deze gelegenheid werd gerestaureerd. Deze film is eveneens in zijn geheel te zien op het IFFR.
Je hoeft geen kritische noot te verwachten in Depot, daarvoor moeten we nog even wachten op een documentaire over de huidige verbouwing van het Boijmans.

Mannvirki (Gústav Geir Bollason, IJsland, 71 min.)

In het genre ‘obscure’ – waar het IFFR toch ook wel berucht om is – is deze film een aanrader. De poëtische beschrijving van de IFFR-redactie zegt zelfs dat Mannvirki als een architectuurfilm is te beschouwen. Dat komt omdat de film zich afspeelt in een verlaten industriecomplex waar mannen proberen het gebouw als een soort archeologen te doorgronden.

Still uit La Grande Arche

La Grande Arche (Camille Authouart, Frankrijk, 12 min.)
The Disaster cannot be contained (Diana Al-Halabi, NL, 26 min.)
Fantoomwijk (Ravi Sandberg, NL, 14 min.)

Tot slot drie veelbelovende korte films, die je mogelijk ergens kunt tegenkomen.
La Grande Arche is een animatiefilm over de Parijse wijk La Défense.
In The Disaster cannot be contained maakt de Libanese filmmaakster een poëtische parallel tussen de ramp in de haven van Beiroet in 2020 en de Rotterdamse haven.
In Fantoomwijk tenslotte zien we de gentrificatie van de Rotterdamse Tweebosbuurt vanuit de ervaringen van de verdreven bewoners. Lees hier een interview met Ravi Sandberg over de film.

Enkele gerelateerde artikelen