Nieuws

Zomertip 2023: Lådan

Archined correspondenten delen deze zomer een aantal omreiswaardige tips. Vincent van Spaendonk tipt Lådan ontworpen door Ralph Erskine, een hidden gem in de bossen van Stockholm.

Lådan interieurfoto ontwerper Ralph Erskine

Lådan (Zweden, 1941) / ontwerp Ralph Erskine / foto auteur

Wat is het
Lådan

Waar is het
Rörby 33, 178 93 Drottningholm, Stockholm Zweden

Wie heeft het ontworpen
Ralph Erskine

Uit welk jaar is het:
1941

Waarom moet je er naartoe:
Lådan (‘De Doos’ in het Zweeds) werd ontworpen en gebouwd door Ralph Erskine in 1941 als tijdelijk onderkomen voor zijn gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het totale woonoppervlak van het huisje beslaat slechts 20m2 en kan door een ingenieus katrollensysteem worden omgetoverd van woonkamer tot slaapkamer tot architectenkantoor. Dit tiny house avant la lettre maakt door slimme details en ontwerpstrategieën optimaal gebruik van haar gelimiteerde woonoppervlakte en zoekt ruimtelijkheid op in haar verbinding met het weidse omliggende landschap.

Bonustip:
ArkDes leent de sleutel uit aan geïnteresseerden – neem contact op met visningar@arkdes.se en breng in een middag door op Lådan’s veranda in de Zweedse zomerzon!

Bonustip Kim Bouvy via Instagram:
Op de bonnefooi heen zonder sleutel (want ben maar 1 dag in de buurt en op ’n steenworp afstand) en ook zonder sleutel is het de moeite waard! Achteraf las ik dat Villa Friis en Villa Klockberga van Peter Celsing ook daar vlakbij liggen in Drottningholm in dezelfde straat. Vlakbij ligt ook villa Erskine, het huis waar hij woonde en werkte na Lådan tot aan zijn dood. Helaas ook niet toegankelijk, zijn kleinkinderen wonen er nu.

Enkele gerelateerde artikelen