Nieuws

Stalker en de kracht van de verbeelding – Archined Classic op AFFR

U

Archined Unplugged

Om je wereldbeeld een beetje op te schudden.

Betoverend, filosofisch, poëtisch: iedere ontwerper zou minstens één keer in de spiegel moeten kijken die Andrei Tarkovski met Stalker voorhoudt, aldus de Archined redactie.

still uit Stalker

still uit Stalker

Een Archined Classic is een speelfilm waarvan de redactie vindt dat je deze als ontwerper gezien zou moeten hebben. Zo kan de film vanuit een ruimtelijk perspectief interessant zijn, speelt een ontwerper een belangrijke rol in het verhaal, of kan de film vragen oproepen die voor de ontwerpwereld relevant zijn. Ook dit jaar mogen we van het AFFR (Architectuur Filmfestival Rotterdam) een Archined Classic programmeren. De klassieker dit jaar is:

Stalker – Andrei Tarkovski
“Alles heeft uiteindelijk zin, en oorzaak”.
Andrei Tarkovski maakte in 1979 de speelfilm Stalker, een immer actueel meesterwerk. Een film over de kracht van verbeelding, de kunst van het niet doen, het vertrouwen op intuïtie; een optimistisch verhaal vertelt met oogstrelende beelden, scherpzinnige dialogen en wonderschone muziek gecomponeerd door Eduard Artemyev. Begeleid door Stalker (Aleksandr Kajdanovski), verplaatsen de Professor (Nikolai Grinko) en de Schrijver (Anatoli Solonitsyn) zich door een verboden en virulent gebied dat contant aan verandering onderhevig is – de Zone – op weg naar een kamer die de diepste wens in vervulling laat gaan.
“Het belangrijkste is, je moet geloven.”

De film wordt ingeleid door Floris Alkemade (architect, stedenbouwkundig ontwerper, voormalig rijksbouwmeester). Op 18 juli 2021 was hij VPRO’s Zomergast. Stalker, zo liet hij weten, bekijkt hij een aantal malen per jaar.

Zondag 8 oktober 19.00
Stalker (Ru, Eng ondertiteld, 162 min.) wordt getoond in zaal 1
Koop hier je kaartje.

Enkele gerelateerde artikelen