Nieuws

Archined in Eindhoven

Wat kan een ontwerppraktijk bijdragen aan systeemverandering? Landschapsarchitect Maike van Stiphout (DS) geeft een lezing over Zoöp, een organisatiemodel dat samenwerking tussen mens en niet-mens waarborgt met als doel de belangen voor alle levenden te behartigen, en het belang van wildernis in de stad.

Vertigo, campus TU Eindhoven / transformatie Diederendirrix 2002 / foto IK’s World Trip (26.01.2010)

Maike van Stiphout is behalve landschapsarchitect en oprichter van DS, Spreker voor de Levenden bij werelds eerste Zoöp, het Nieuwe Instituut waar ze het niet-menselijke representeert tijdens (bestuurs)vergaderingen. In die hoedanigheid werd ze geïnterviewd door Archined correspondent Willie Vogel.
“De rol van de Spreker voor de Levenden is om bij anderen verwondering teweeg te brengen en aan te zetten tot het bespreekbaar maken van een ander soortige relatie en bezieldheid van de wereld om ons heen. Het gaat om ecosystemen en de rol die wij kunnen spelen om deze systemen te verbeteren.”
Behalve op onze website werd het interview gepubliceerd in de Archined Reader The Persistence of Questioning, wat kan een ontwerppraktijk bijdragen aan systeemverandering?

De lezing van Maike van Stiphout op zaterdag 21 oktober over Zoöp, het belang van wildernis in de stad, en omgaan met onzekerheden, is onderdeel van Picture this! The future according to spatial designers, een gezamenlijke programma van Archiprix, CASA Vertigo, Archined. Na haar lezing volgen gesprekken met enkele deelnemers aan de Archiprix 2023 over Essence of Time, Lessons from the outside, en What new role(s)?. Tot slot worden de laureaten bekend gemaakt en opent de expositie met alle genomineerde afstudeerprojecten voor de Archiprix 2023.

Start programma 11.00 (inloop vanaf 10.15)
Locatie: Vertigo (faculteit Bouwkunde), campus TU Eindhoven.
Gratis toegang, voertaal Engels.
Tip 1: bezoek na afloop de DDW.
Top 2: na afloop delen we de laatste exemplaren van onze reader uit, dus wees er bij!

Enkele gerelateerde artikelen