Nieuws

Winnaars Archiprix 2023: Justyna Chmielewska, Osarieme Isokpan, Steven van Raan, Jacopo Zani

Op zaterdag 21 oktober zijn de winnaars van de Archiprix 2023 bekend gemaakt. Deze prijs staat open voor de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en de masteropleidingen interieurarchitectuur.
De prijswinnende ontwerpen kenmerken zich, aldus de jury, in een zoektocht naar een nieuwe eigentijdse esthetiek om de urgente vraagstukken van vandaag en morgen aan te gaan. De projecten proberen niet alleen de samenleving beter te laten functioneren, maar proberen actief de samenleving te veranderen.

Collage van de vier winnende Archiprix projecten

Met de klok mee: Learning from Slums, The New Vernacular – Osarieme Isokpan / Gardens of Dialectics – Jacopo Zani / Tentoonstelling voor Verbeelding – Steven van Raan / Choreographic Resilience – Justyna Chmielewska

De jury die de afstudeerplannen van de Archiprix 2023 beoordeelde bestond uit Janneke Bierman (architectuur), Darius Reznek (landschapsarchitectuur), Lisa van der Slot (stedenbouw), Bruno Vermeersch (interieur) en Johan de Walsche (theorie/research). Zij roemt de afstudeerders in hun onderzoekskwaliteit en de durf om het ontwerpen uit te stellen. Vanuit het onderzoek worden eigen methodieken, toolboxen en atlassen ontwikkeld. Hierdoor komen soms verrassende oplossingen naar boven die niet altijd een bouwbaar ontwerp zijn. Verder ziet de jury een zoektocht naar een nieuwe schoonheid, waarbij vaak wordt gezocht naar manieren om minder te bouwen en te werken met hetgeen al aanwezig is.

De jury kent een gedeelde eerste prijs toe en een eervolle vermelding. De jury beloont de winnaars vanwege de manier waarop historische, sociale en culturele lagen samen worden gebracht en hoe de betreffende actoren en hun onderlinge relaties in beeld worden gebracht.

Gardens of Dialectics – Jacopo Zani – Eerste Prijs

“In een diepgaand onderzoek wordt de geschiedenis van een voormalig mijnbouwgebied in het Belgische Limburg beschreven. (…) De ontwikkelde houding is er een van begrip en liefde voor zowel gebouw (in dezelfde geest van het modernisme en vooruitgang), landschap en haar bewoners (zowel mens, dier als plant). De ontwerper bedenkt strategieën om de verschillende actoren te betrekken en positioneert de rol van de architect als iemand die hen activeert.”

Tentoonstelling voor Verbeelding – Steven van Raan – Eerste Prijs

“Het afstudeeronderzoek presenteert zich als een pleidooi voor het terugbrengen van intuïtie, fantasie en verbeeldingskracht in de architectuur. (…) De persoonlijke, intuïtieve en kunstzinnige benadering levert unieke perspectieven en denkwijzen op die een drastisch alternatief vormen ten opzichte van gevestigde ontwerpmethodes. Surrealisme in combinatie met associatief denken wordt opgevoerd om architectuur te concipiëren die in staat is in te spelen op het collectieve geheugen, en dit ook weet te activeren.”

Choreographic Resilience – Justyna Chmielewska – Eerste Prijs

“In de Poolse stad Gdańsk is de laatste decennia het stroomgebied van de Strzyża rivier ontnomen. Met geen kant op te gaan, stroomt de rivier over ten koste van de stad Gdansk. (…) Het project stelt op verschillende schaalniveaus (stad, buurt en het huis) een reeks aan (DIY-) strategieën voor, die lokale gemeenschappen en gemeentebestuur in staat stelt om per direct actie te ondernemen. De voorgestelde strategieën getuigen van goed inzicht in verantwoordelijkheden en daadkracht van de verschillende actoren, in relatie tot hun capaciteit de beoogde transformatie te verwezenlijken.”

Learning from Slums, The New Vernacular – Osarieme Isokpan – Eervolle Vermelding

“Een alomvattende en onheilspellende overstroming van Maastricht wordt in dit project geënsceneerd. In deze rampscenario wordt een radicale vraag gesteld: Hoe kan een Europese stad zoals Maastricht in het geval van een overstroming leren van de vernacular bouwstijl van een op water gebouwde krottenwijk in Lagos, Nigeria? (…) Het project laat zien wat de potentie van een afstudeeronderzoek kan zijn, mits er klein, raak en met een sterke agenda het afstudeerproject wordt afgebakend. De jury vindt het ironisch dat alhoewel de focus op de kleine schaal van het interieur ligt, de uiteindelijke toepasbaarheid van het project een stedenbouwkundige schaal krijgt.”

Enkele gerelateerde artikelen