21 maart: CASA-meet-up Sloop Hoop

Lezing / Debat

In het kader van Meer Minder organiseert CASA op 21 maart Sloop Hoop. Tijdens deze meet-up onderzoeken we in hoeverre hergebruik c.q. urban mining een oplossing vormt voor materiaal schaarste met het voormalige provinciekantoor ‘Prinsenhof’ aan de Arnhemse Markt als casus.

In 2018 stond architect Thomas Rau bij CASA op het podium met zijn pleidooi om de economie van een grondstoffencrematorium om te vormen tot een nieuw systeem waarin (bouw)materialen telkens opnieuw worden gebruikt. ‘Afval’ is materiaal dat in de anonimiteit is beland, dat moet je niet afschrijven maar opschrijven. Daartoe bedacht Rau het Madaster; gebouwen zijn in feite immers grondstoffendepots. Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Nu bouwmaterialen steeds schaarser en duurder worden dringt de vraag zich op in hoeverre het recyclen daarvan een oplossing kan brengen. Hier valt nog een wereld te winnen, maar in hoeverre wordt dit inmiddels in de praktijk gebracht?

Als casus zoomen we in op de ontmanteling van het voormalige ‘Prinsenhof’, de kantoorkolos van de Provincie bij de Arnhemse Markt met circulair manager en gebouwscout Arend van de Beek, van Lagemaat, projectleider en opdrachtgever Maik Knuiman van de Provincie Gelderland en architect Suzanne Nagtegaal (buro Bois). Daarna gaan we met hen en het publiek in gesprek. Waar liggen de kansen en obstakels voor het hergebruik van bouwmaterialen? Moeten we het (ontwerp)proces niet fundamenteel anders inrichten en van bouwpuin naar bouwen met puin?

21 maart, 20:00 – CASA Arnhem

Meer informatie