Lezing / Debat

Haagse hoogbouw: Eyeline & Skyline

De skyline van Den Haag zal de komende jaren ingrijpend veranderen. De vraag naar woningen is groot, want zowel het aantal inwoners als het aantal huishoudens stijgt. De bouw van extra woningen in de stad is daarom noodzakelijk. Hoogbouw is een van de mogelijkheden een hogere dichtheid te realiseren, ruimte te sparen en duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Maar wat voor kwaliteitseisen stellen we aan nieuwe torens? En hoe komt de stad er dan op ooghoogte uit te zien?

De gemeente Den Haag werkt aan een nieuwe hoogbouwvisie voor de stad: ‘Eyeline & Skyline’. Platform STAD gaat daarom in gesprek met ontwerpers, marktpartijen en bewoners. Jeroen Geurst (Geurst & Schulze architecten) beschrijft de architectonische identiteit van Den Haag en hoe hoogbouw zich daartoe verhoudt. Ruurd Gietema (KCAP Architects & Planners) en Hans Kollhoff (Kollhoff Architekten) geven hun visie op hoogbouw en tonen inspirerende voorbeelden. Moet een toren een icoon en landmark zijn, of juist zorgvuldig worden ingepast in bestaande stedenbouwkundige structuren?

Dorte Kristensen (Atelier PRO), Rob van Kalmthout (Heijmans), Eric Vreedenburgh (Archipelontwerpers), Ben Kuipers (Landschapsarchitect) en Ton Schaap (urbanist gemeente Amsterdam) gaan in een gesprek en in deelsessies in op Duurzame hoogbouw, Haagse hoogbouw, Hoogbouw op ooghoogte en Wonen in hoogbouw.

Tot slot reflecteert Joris Wijsmuller (wethouder gemeente Den Haag) op wat er tijdens het STAD gesprek ter sprake kwam.

Meer info - more information