Tentoonstelling

Mien Ruys – tuin- en landschapsarchitect

Onlangs verscheen de monografie Mien Ruys 1904-1999; zoeken naar de helder lijn van auteur Leo den Dulk bij uitgevrij De Hef. Voor het ABC is dit aanleiding om – met het boek als basis – een project te organiseren bestaande uit onder meer een reizende expositie over het werk en leven van deze bijzondere tuin- en landschapsarchitect. Daarnaast wordt met het project de actuele vraag beantwoord hoe haar gedachtengoed tegenwoordig wordt voortgezet door de huidige generatie praktiserende tuin- en landschapsarchitecten en -ontwerpers én daarna door de toekomstige generatie.
Inleiding – Mien Ruys is de belangrijkste Nederlandse tuinarchitect van de 20ste eeuw en wordt ook in het buitenland gezien als een van de voornaamste vertegenwoordigers van de moderne stroming in de tuin- en landschapsarchitectuur. Wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijl-beweging, was zij voor de groene buitenruimte.
Expositie: verleden – Deel een van de tentoonstelling is het verhaal Mien Ruys. Op een twintigtal panelen/banieren – aangevuld met objecten als bielsen en gewassen grindtegels en interviews op beeld met onder anderen Piet Oudolf, Pieter Buijs en Annet Scholma – wordt leven en werk van Mien Ruys aanschouwelijk gemaakt.
Voor deel twee en drie van de expositie zijn ontwerpers en gerenommeerde bureaus aangezocht die nu in de huidige praktijk. Zij gaan in op de vraag: Hoe geef jij het gedachtengoed van Mien Ruys vorm in jouw eigen werk?

Meer info - more information