Lezing / Debat

ONROEREND LANDSCHAP

De bouwproductie draait weer op volle toeren; de heipalen zijn niet meer aan te slepen. Er moeten weer grote aantallen woningen worden gebouwd en er moet infrastructuur worden aangelegd. Hoe we land moeten bebouwen weten we in Nederland als geen ander. Maar kunnen we in deze volgende verdichtingsgolf ook zorgen voor de nodige verdunning, of blijft ‘rood’ voor eeuwig ‘rood’? Er zijn in Nederland tal van verouderde bedrijventerreinen, glastuinbouw-gebieden zonder toekomst, boerenerven met niet langer gebruikte opstallen. Kunnen we daar waar financieel niet langer rendabele gebouwde structuren geen toekomst meer hebben, landschap terugbrengen?
BNA Onderzoek voert op 25 september in het kader van de Landschapstriënnale het debat over hoe de ruimtelijke en maatschappelijke waarde van landschap anders kan worden bekeken en berekend. Wat zijn hiervoor de tools en rekenmodellen? En hoe werken modellen die incourante ‘rode’ structuren proberen uit te ruilen voor groen?

Het debat vindt plaats onder de leiding van Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool/BNA Onderzoek). Met: Philomene van der Vliet (BOOM Landscape), Daan Groot (de Natuur-verdubbelaars), Henk de Ruiter (Programma Ruimte Greenport Aalsmeer), Hilde Blank (BVR advies/O-team/AM Concepts), Marjolein Dieperink (Houthoff Buruma/VU Amsterdam), Pieter Klomp (adjunct-directeur Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam), John Nederstigt (wethouder gemeente Haarlemmermeer).

Meer info - more information