Tentoonstelling

Dom Hans van der Laan

In 1977 publiceerde architect en monnik Dom Hans van der Laan zijn traktaat “De Architectonische Ruimte, 15 lessen over de Dispositie van het Menselijk Verblijf”. Het is een theorie die de essentie van de ruimtelijke ervaring wil vatten en ordenen als basis voor het ontwerpproces.
De tentoonstelling “Dom Hans van der Laan. Een huis voor de geest” gaat op zoek naar de tastbare wereld rond Van der Laans filosofie. De Architectonische Ruimte, tot vandaag een hermetisch werk, wordt in een nieuw laboratorium voor één maal open gegooid vanuit het verleden naar de toekomst.

Tijdens het schrijven van zijn traktaat bouwde Van der Laan Abdij Roosenberg in Waasmunster. Hij werkte er intuïtief met begrippen als ‘nabijheid’ en ‘superpositie’ als ruimtelijke gebaren voor verstilling en spiritualiteit enerzijds, en intensiteit van ontmoeting anderzijds. Naast originele tekeningen en maquettes, toont “Een huis voor de geest” nieuwe analyses van academici en kunstenaars op lesmateriaal, meubels, vaatwerk, kledij en typografie van de hand van Van der Laan.

Als stille getuigen tonen drie kunstenaars werk dat refereert naar het tactiele karakter van Van der Laans oeuvre. De Duitse fotografe Friederike Von Rauch, de Estse filmmaakster Ingel Vaikla en de Nederlandse geluidskunstenares Esther Venrooy.

Meer info - more information