Film

Architectuur documentaire avonden

Film: Betoog en beton. Een documentaire over stadsidentiteit en iconische architectuur
Gastspreker: Wouter Jan Verheul, docent Technische Universiteit Delft, bestuurskundig
adviseur en schrijver van het boek ‘Stedelijke Iconen’


Film: Betoog en Beton brengt de verhalen rond iconische architectuurprojecten in beeld en de achterliggende zoektocht naar de veranderende identiteit van de stad.
In de documentaire volgen we de zoektocht naar de poëzie en het betoog​ achter het beton. Door architecten, stadsbestuurders, projectontwikkelaars en straatpubliek​ te bevragen over de betekenis van verschillende iconische architectuurprojecten, probeert​ de film gebouwen niet als object, maar als subject tot leven te brengen.

Spreker:
De​ documentaire is geïnspireerd door het boek ‘Stedelijke Iconen. Het ontstaan van beeldbepalende projecten tussen betoog en beton’ ​​van​ schrijver​ Wouter-Jan Verheul dat in 2012 verscheen en sindsdien veel media-aandacht heeft gekregen in landelijke media (Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het Financieel Dagblad, KRO, AVRO en NTR).
In zijn boek treedt bestuurskundige Verheul achter de façades van beeldbepalende architectuurprojecten en laat hij de strijd van politici, architecten en ontwikkelaars zien die achter deze projecten schuil gaat. Op basis van diverse cases wordt getoond dat de maakbaarheidsuitdaging van iconische architectuur niet zozeer het stapelen van stenen betreft, maar het bouwen aan overtuigingskracht.

Meer info - more information