Tentoonstelling

Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht

De Campus van Calatrava, het Van den Ende Theater, het Cabergkanaal of, langer geleden, de Zuiderbrug. Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? De tentoonstelling ‘Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht’ geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken.

In het krachtenveld van stadsvisies, beleidsnota’s, publieke opinie, de economische conjunctuur, culturele Zeitgeist, waarin ontwerpers manoeuvreren, wil Bureau Europa een lans breken voor het experiment. Met een verwijzing naar Schuberts onvoltooide symfonie, onderzoekt Bureau Europa in deze tentoonstelling hoe Maastricht eruit zou zien, als een aantal niet gelukte projecten toch geslaagd waren.

Anders dan ‘de papieren of utopische architectuur’ – die is bedoeld als maatschappijkritiek of om het discipline-specifieke discours te stimuleren – gaat het in ‘Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht’ om projecten die wel degelijk zijn ontworpen om gerealiseerd te worden. De tentoonstelling vertelt een complexe geschiedenis, die vele kanten op had kunnen gaan maar consolideerde in de stad zoals ze nu is.

De tentoonstelling is samengesteld door Remco Beckers en Saskia van Stein (directeur van Bureau Europa). Studio Noto is verantwoordelijk voor de visuele identiteit en Maurer United Architects voor de ruimtelijke vormgeving.

Meer info - more information