Tentoonstelling

Tentoonstelling DE KERK VAN MORGEN

Bij gelegenheid van de viering van het 500-jarig bestaan van de Grote- of St Laurenskerk in Alkmaar, organiseert Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) een fototentoonstelling over het hergebruik van grote monumentale kerken die hun kerkelijke functie hebben verloren.
Als architectuurcentrum willen wij een bijdrage leveren met een activiteit die niet kijkt naar het verleden van de kerk maar naar de toekomst, naar het toekomstig gebruik van de kerk.
Daarmee belicht de tentoonstelling een actueel en landelijk thema. Veel kerken in Nederland verliezen in de komende jaren hun functie. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het om een aantal van tussen de 2500 en de 5000 kerken. En het gaat dan om gebouwen die door hun monumentale waarde en hun maatschappelijke functie, veelal als onmisbaar worden beschouwd. Voor de meeste van deze gebouwen is het vinden van een nieuwe functie een noodzaak om te overleven.

De tentoonstelling laat voorbeelden zien van 20 grote kerken die multifunctioneel worden gebruikt (denk aan exposities / evenementen / prijsuitreikingen / muziekuitvoeringen / beurzen etc.), of die zijn ingericht voor een geheel nieuwe functie (zoals bijvoorbeeld boekwinkel, hotel, woningen of een wellness centre).

Opening vrijdag 3 augustus, met sprekers en muziek, o.a. organist/componist Guus Janssen met slagwerkvirtuoos Han Bennink.

Meer info - more information