Tentoonstelling

100 jaar Nieuwe Haagse School

De stoere en expressieve architectuur van de Nieuwe Haagse School ontstond 100 jaar geleden. Op deze tentoonstelling ontdekt u de meest bijzondere projecten en de algemene stijlkenmerken van de Nieuwe Haagse School.

Om de stadsuitbreiding die in Den Haag plaatsvond tussen de beide wereldoorlogen in goede banen te leiden, werden door de in 1918 opgerichte Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting gedetailleerde schetsplannen en gevelschema’s opgesteld. Deze schema’s waren een leidraad voor architecten bij de uiteindelijke architectonische vormgeving.

Zowel woningbouw als bijzondere gebouwen zoals kerken en scholen komen aan bod. Met aandacht voor de rol van de eerste directeur F. Bakker Schut en zijn adviseurs en opvolgers, Berlage, Suyver, Dudok en Van der Sluijs.

De invloed van deze ontwikkelingen in het interbellum op de recente en huidige vormgeving van de stad komt ook in de tentoonstelling aan bod. In interviews vertellen hedendaagse architecten zoals Jeroen Geurst (Geurst & Schulze architecten), Joris Wijsmuller (wethouder stedelijke ontwikkeling en wonen) en Erik Pasveer (hoofd Stedenbouw & Planologie gemeente Den Haag) over wat deze architectuurstijl in 2018 voor hen en de stad betekent.

Meer info - more information