Lezing / Debat

Today we Escape: lezing Rik Smits

“Today we Escape”, een tentoonstelling over utopieën en de verdichting van de stad,
met tekeningen en objecten van Rik Smits, van 01 juni tot en met 29 juli 2018 in het Borneo Architectuur Centrum in Amsterdam. Op zondag 24 juni om 12.00 uur geeft Rik Smits een toelichting op zijn werk.

De metersgrote tekeningen vol minutieus getekende gebouwen verraden de opleiding Bouwkunde van Rik Smits. Hij kwam echter tot de conclusie dat zijn passie en talenten elders lagen; de tentoonstelling in het BAC geeft een beeld van het oeuvre dat hij na zijn opleiding aan de Kunstacademie Den Haag opbouwde.

In grote zwartwit tekeningen, objecten in styrofoam en kleine kleurrijke tekeningen toont Rik Smits een fantasiewereld vol bijzondere gebouwen en later ook mythische figuren, dieren en symbolen. In de fantasiesteden ontmoeten en botsen cultuur, kapitalisme en religie. Rik Smits onderzoekt de relatie tussen materialisme en religie, tussen mens en natuur en tussen verschillende culturen.

De kunstwerken zijn intense, volle werken waar je uren naar kunt kijken; de werken zetten je aan het denken over de steden waarin wij wonen en de steden die wij bouwen. De vragen die Rik stelt zijn groots, de ondertoon van dit alles is een positieve kijk op de wereld en het leven. Dat straalt Rik zelf ook uit; hij kan op aanstekelijke wijze over zijn werk en de onderliggende thema’s vertellen. Wees er dan ook zeker bij op zondag 24 juni.

Meer info - more information