Lezing / Debat

Lezing door Alberto Veiga

Barozzi Veiga, een bureau uit Barcelona dat zich richt op architectuur en stedenbouw, werd opgericht in 2004 door Fabrizio Barozzi en Alberto Veiga.

Context speelt een belangrijke rol in het werk van deze architecten. Barozzi Veiga probeert op deze manier een evenwicht te vinden tussen de eigenheden van de context, de authenticiteit ervan, en de formele autonomie (de autonomie van de vorm ?) van de architectuur die ze ontwerpen. Deze formele autonomie laat toe dat hun architectuur de tijdelijke context waarin ze ontstaat, overstijgt. De duidelijk gedefinieerde volumes en open geometrieën zorgen voor een sterke identiteit die enerzijds een samenhang tussen de architectuur en de context tot stand brengt, maar er zich terzelfdertijd bewust van afzet.

Het portfolio van het bureau bestaat voornamelijk uit openbare gebouwen. De bekendste zijn het Museum voor Schone Kunsten Graubünden in Zwitserland en de Szczecin Philharmonie in Polen, een project dat in 2015 werd beloond met de prestigieuze Mies van der Rohe Prijs. Nadat ze uitgenodigd werden voor de Architectuurbiënnale van Venetië in 2016, namen ze daaropvolgend deel aan de Architectuurbiënnale van Chigaco die tussen september en januari 2017 plaatsvond.

Op 25 oktober hebben A+ en BOZAR het genoegen Alberto Veiga uit te nodigen voor een lezing over de manier waarop ze hun projecten ontwerpen.

Meer info - more information