Tentoonstelling

Prix de Rome Architectuur 2018

Op 18 oktober wordt de Prix de Rome Architectuur 2018 uitgereikt in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Tegelijkertijd vindt de opening plaats van de tentoonstelling met het werk van de vier genomineerden: Alessandra Covini / Studio Ossidiana, Bram van Kaathoven, Katarzyna Nowak en het duo Rademacher de Vries.

De finalisten bogen zich de afgelopen maanden over een fictieve opdracht, toegespitst op het Sixhaven-gebied in Amsterdam. Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied in Oost-Groningen, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een locatie waar iedereen wil wonen. De kandidaten op de shortlist maakten een architectonisch voorstel voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21e eeuw. De oplossingen voor beiden locaties worden in de – door Collective Works ingerichte – tentoonstelling bij Het Nieuwe Instituut gepresenteerd. Tegelijkertijd verschijnt ook de publicatie die wordt uitgegeven door nai010.

De winnaar van deze belangrijke prijs ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en een werkperiode van drie maanden bij de American Academy in Rome.

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs in Nederland voor architecten onder de 35 jaar en wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Meer info - more information